Jump to content
  • Announcements

    • Xmat

      Pravidlo pro postování v TTT

      Do sekce Tipy, triky, tutoriály nepatří žádné dotazy.   Postujte sem vaše návody, tipy a různé další věci jež uznáte za vhodné sdělit zdejšímu osazenstvu, ale veškeré dotazy směřujte do sekce Všeobecná diskuse.
    • Replik

      Seznam návodů a důležitých témat v této sekci

      Pro lepší přehlednost jsem vytvořil tento seznam, který vás, méně zkušené, lépe provede touto sekcí. Věřím, že zde najdete, co hledáte. Vypsané jsou návody, které jsou oficiálně uznané jako návody. Běžné diskuze, které neposkytují postupy a rady zvěřejněny nejsou.   Instalace vlastního MaNGOS Serveru Díky těmto návodům budete (měli by jste být) schopni vytvořit a následně spustit váš vlastní server. Nastavení je pro verze s i bez datadisku.   Instalace MaNGOS Serveru (bez datadisku TBC) - Autor Benny Instalace MaNGOS Serveru (s datadiskem TBC) - Autor Malfik Instalace MaNGOS Serveru v prostředí Linux - Autor charlie Instalace MaNGOS Serveru v prostředí Linux - Autor kupkoid   Chyby a jejich řešení při přihlašování k serveru - Autor Cybe   Zálohování uživatelských dat   Dávkový soubor (BAT soubor) pro vytvoření SQL záloh - Autor Replik   Kompilování - tvoření vlastních release (revizí)   Tvorba kompilací pro Win32 (MangoScript) - Autor bLuma   Ostatní - těžko zařaditelné, ale neznamená to, že nejsou dobré   VIP Systém - Autor charlie Tvorba Webových stránek pro MaNGOS - Autor zahuba Tvorba teleportačních NPC (MangoScript) - Autor Replik Registrační web (původně předělaná SPORA) Funkční pro Antrix i MaNGOS - Autor Replik Nastavení a spuštění Minimanager pro MaNGOS - Autor BlackMartin Nastavení MaNGOS Website - Autor Artorius   Samozřejmě jsou zde i jiné návody, ale tyto jsou nejvíce používané, proto věřím, že vám budou nápomocné. Tuto sekci budeme upravovat podle potřeby. Pokud by jste něco nenašli nebo si nevěděli rady, hledejte na fóru a teprve potom založte vlastní topik. Pokud nějaký autor vytvoří kvalitní návod a chtěl by ho zveřejnit i v tomto seznamu, doporučuji, aby mi napsal zprávu skrze PM.   Díky a přeji hezký den na WoWResource   Replik
    • Aristo

      Příspěvky tam, kde nemají co dělat

      Dodržujte zákaz přispívání do topiků s repaky pokud si to zakladatelé nepřejí!! Opakované psaní příspěvků bude trestáno warnem.
    • Aristo

      Používání spoilerů

      Poslední dobou má většina uživatelů fora zvláštní nutkání postovat extrémně dlouhé texty nebo kódy, které zabírají v nejedenom případu i 80% obsahu celé stránky a hodně tak zvedají nepřehlednost v topiku. Chtěl bych všechny uživatele požádat, aby při postování citací, jakýchkoliv kódů, errorů, atp... delších než 30 řádků používali funkci spoileru.   Funkci vyvoláte příkazem [spoiler] text [/spoiler]   Ukázka:  
Sign in to follow this  
ariczek

Stolní PC

Recommended Posts

Zdravím, potřeboval bych poradit :) už nějakou dobu nehraji žádné high-end gamesky, takže aktuální vývoj HW jde trochu mimo mě.

Mám tu před sebou kancelářskej notes, cca 3 roky starej, intel grafika :rolleyes: . Do nedávna mi to bohatě stačilo, hry jsem v podstatě nehrál.

 

Před nedávnem jsem si koupil swtor, a ejhle, notebook při tom skřípe zuby...

 

Takže přemejšlím o koupi stolního PC...

 

Původně jsem rozjímal nad http://www.czc.cz/hp-pavilion-h9-1001cs-cerna/100018/produkt?q-c-0-f_2027123=sIntel+Core+i7+%28Sandy+Bridge%29&q-category-id=45bh9keb3cgotaipisrah8id09

 

Pak mi přišlo pod ruku http://www.alza.cz/alza-gamebox-amd-scorpius-8150-edt-d283235.htm

 

Ta druhá varianta je levnější, s tím že další věci (RAM...) se nechaj dokoupit.

 

Asi už jsem moc starej, ale do stavby vlastního z komponent se mi moc pouštět nechce :D Takže zkuste poradit kterej, případně ještě nějaké alternativy.

 

Strop cenovej dejme tomu 35K Kč s DPH. A požadavek je, zahrát si SW:tOR na rozumné nastavení grafiky v rozumném rozlišení ;)

 

Ariczek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jako je to věc každého jestli si to poskládá nebo koupí sestavu. Ale člověk na tom prodělá nehorázný peníze.

To už bych si spíš nechal poradit vybrat komponenty a nechal sestavit za 800 kč nebo kolik to stojí od alfa compu a výjde to nastejno jako jejich slavné sestavy, akorat ušetříš kopu pěněz.

Ale jak říkám je to věc každého.

 

Jestli můžu doporučit tak jedině intel, amd stojí za starou bačkoru. (myslím procesory)

Edited by Funner

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na druhou stranu, u těchhle sestav je jakž takž jistota, že bude fungovat...

 

3x jsem měl doma počítač skládanej z komponent, třikrát bylo něco vadnýho... - komponenty kupovány v czc.cz, alza.cz a monima. Pokaždý to byla chyba, co se projevila jen někdy - zásadně né na reklamaci...

 

Zato jsem měl doma 4 počítače kupované jako sestavu, a šlapaly jako hodinky... první problémy se ukázaly třeba po 7mi letech používání.

Share this post


Link to post
Share on other sites

crossfire 6950/7950

 

Na co proboha?

 

Motherboard: http://www.alza.cz/g...-b3-d238179.htm

Procesor: http://www.alza.cz/i...dge-d201339.htm

Paměti: http://www.alza.cz/c...nce-d216172.htm

Grafika: http://www.alza.cz/m...-oc-d215844.htm (popřípadě druhá do SLI, kdyby se to to zdálo málo... ale stačit bude)

Disk: http://www.alza.cz/w...mat-d245785.htm

Zdroj: http://www.alza.cz/s...-f3-d167025.htm

Bedna: http://www.alza.cz/x...dow-d195077.htm

Mechanika: http://www.alza.cz/l...ata-d112785.htm (jen pro úplnost...)

 

A na tom si zahraješ úplně cokoliv, celkem za to dáš 21899 kč včetně dph, + sestavení, popřípadě ještě SSD, nebo druhá grafika... Kamarád má podobnou sestavu, a dnešní hry tam jede naprosto v pohodě(nevím přesně fps, není schopen je změřit a já za ním kvůli tomu jezdit nechci :D )

 

EDIT: ještě jsem měnil motherbord, tamten měl pomalý druhý PCI, toho jsem si napoprvé nevšiml...

EDIT2: Teď ještě čtu tvůj předchozí příspěvek... no, samozřejmě že u hotový sestavy je záruka toho, že bude vše fungovat, jenže tady zase na druhou stranu nevidím důvod, proč by nemělo... když si to necháš sestavit, tak snížíš šanci na poškození vlastní blbostí v podstatě na nulu... Nech si to projít hlavou, takhle se ti to vyplatí víc a ty peníze co ušetříš budeš moct investovat do něčeho jinýho, protože lepší PC opravdu nevyužiješ...

Edited by minig

Share this post


Link to post
Share on other sites

naco? kdyz si koupis pocitac za 30k tak prece nebudes hrat na jednom monitoru to by udelal jen blazen.. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jen se ještě zeptám, proč ne procík AMD ? ... Čistě podle čísel: počet jader/ frekvence každého/ cache... mi přijde Bulldozer lepší než Intel i7...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jen se ještě zeptám, proč ne procík AMD ? ... Čistě podle čísel: počet jader/ frekvence každého/ cache... mi přijde Bulldozer lepší než Intel i7...

 

Čísla nejsou všechno, navíc u AMD píšou 8 jádro ale je to 4-jádro s 8 thready. Stačí se podívat na test i7 vs Nějaký amd a bude tam 50% rozdíl ve výkonnosti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jsem AMDčkař, ale AMD končí se soutěží s intelem o první pozice a chce se věnovat mobilnímu trhu... Takže po Bulldozerech už nic extra nepřijde...

 

To je ovšem hodně špatná zpráva... přeci jen - bez konkurence intelu nic nezabrání jít s cenou brutálně nahoru ...

 

Čísla nejsou všechno, navíc u AMD píšou 8 jádro ale je to 4-jádro s 8 thready. Stačí se podívat na test i7 vs Nějaký amd a bude tam 50% rozdíl ve výkonnosti.

 

http://www.hardwaresecrets.com/article/AMD-FX-8150-vs-Core-i5-2500K-and-Core-i7-2600K-CPU-Review/1402 - rozdil rozhodne neni 50% ... navic to odpovida tomu, ze i7 je o 2000,- Kč dražší než bulldozer :)

http://www.alza.cz/amd-fx-8120-d267425.htm vs. http://www.alza.cz/intel-core-i5-2300-quad-core-sandy-bridge-d201332.htm

Edited by ariczek

Share this post


Link to post
Share on other sites

noo :) nevim jestli bych to nazval zrovna sh*tem ...

 

hlavne porovnavas absolutni cisla... ale uz neberes v potaz ze i7-2600 je o 40% dražší než AMDčko FX-8120 :) 7K vs 5K Kč.

Navíc kdo dneska proboha ještě dělá jednovláknový aplikace ? ...

 

Jako je mě jasný, že kdybych porovnal ty 2 compy z prvního příspěvku, tak ten intel budu o půlku lepší, však je taky o půlku dražší...

 

Takže korektní srovnání by bylo: intel i7-2600 je o 50% výkonnější a o 40% dražší než FX-8120 v jednovláknových aplikacích. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

No jasně teď se bavíme o výkonnosti. Jako já bych do i7 nešel, daleko lepší poměr cena výkon je i5 kterou i vlastním a navíc má krásný taktovací potenciál :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Obnovim tenhle topic, at nemusim delat novy...

 

Nějak nemůžu pořádně dohledat co je a co není součástí balení ? ... Např. koupím procesor a chladíč - je součástí teplovodná pasta a redukce pro napájení chladiče ? Když koupím disk, je součástí kabel pro připojení k desce ? a podobně... Má ten konkrétní zdroj dostatek rozvodných drátů ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. U intel cpu bývá box chladič už s nanesenou vrstvou pasty ( u amd to bude stejné )

2. U hdd kabeláž není ta je vždy u MB

3. U zdroje by vždy mělo být kolik má větví, je to rozděleno podle Voltů

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdroj - konektory:

Když se podíváš na libovolný zdroj, např. na tenhle: http://www.alza.cz/s...-f3-d167025.htm

 

v popisu:

Konektory:

1x 24-pinový ATX 2.2

2x 4-pinový ATX 12 V

1x 8-pinový ATX 12 V

4x Molex 4-pinový

1x FDD konektor

6x Serial ATA HDD

2x 6-pinový PCI Express

 

Na základovku potřebuješ ATX 24pin, a ATX 4pin.

Serial ATA pro napájení disků/mechanik

PCI Expres 6pin (1 nebo 2 pro grafiku, některé grafiky potřebují 8pin, na to jsou pak redukce z MOLEXů, třeba http://www.alfacomp....in&SearchType=2)

 

Kabeláž:

SATA býva u motherboardů, někdy se tam najde i redukce(třeba Molex -> 6/8pin atp.)

K monitorům se dává jeden napájecí a jeden VGA kabel.

Víc jich nepotřebuješ, takže jediný kabel, který je potřeba si sehnat je napájecí k PC..

 

EDIT: funner mě předběhl...

Edited by minig

Share this post


Link to post
Share on other sites

Já osobně bych dnes doporučoval externí monitor + klávesnici + myš + dock + nějaký notebook (nejlépe Macbook). Pokud nehraješ hry nebo hraješ takové, které nejsou náročné, tak je takovýhle setup skvělý. Plus ti dovolí vzít si sebou notebook když cestuješ a pořád máš stejná data a stejný systém. To je něco, do čeho bych šel já dneska kdybych stavěl setup. Věř mi, že když do notebooku s kvalitním CPU a grafikou dáš SSD + 8-16GB paměti, tak to bude velice výkonný.

 

Stavět si počítač z dílu už není cool. Alespoň pro mě :) Už jsem z toho asi vyrostl.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Právě že notebook mám, a stolní chci na hry :) ten notebook má jen intel integrovanou grafiku :)

 

a alza mě nas... tu sestavu co jsem měl vyhlídnutou cca po týdnu vyřadili z katalogu - viz tu první příspěvek... takže si ho asi budu muset složit sám no.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Právě že notebook mám, a stolní chci na hry :) ten notebook má jen intel integrovanou grafiku :)

 

a alza mě nas... tu sestavu co jsem měl vyhlídnutou cca po týdnu vyřadili z katalogu - viz tu první příspěvek... takže si ho asi budu muset složit sám no.

Proč by taky ne ? Dneska už to skládá každej jako lego a vyjde to taky na lepší peníze :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Já už radit nebudu, kup si FX a za 2 roky se prašť do hlavy jakou jsi udělal chybu. :) hodně štěstí.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No, podle mě se do hlavy nepraštím :) budoucnost je v paralelismu... a AMD ma fyzickejch 8 jader, oproti 4 co ma i7ka...

 

Až intel přijde s 8jádrem - myslím fyzicky, ne ty jejich pseudothready... - do klasickejch stolních počítačů, tak se nedoplatíme :D

 

i takhle je nejlevnější i7ka o 2200,- dražší než tohle AMDčko ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Když už chceš AMD, doporučil bych ti spíš Phenom II X6 1100T, výkonostně ja na tom lépe... podívej se třeba na http://phoronix.com/...rformance-Guide , abych to něčím podložil (je to první test co mi vyjel na googlu, klidně se podívej po dalších...) . Pokud časem přestane stačit, má to i celkem overclock potenciál (zase se opřu o link http://www.overclock..._x6_1100t/3.htm ), 4100MHz na vzduchu (i když s Noctuou), ale samozřejmě je to kus od kusu, může se ti povést míň, ale i víc, jako každý procesor(pro zlé jazyky - i u intelu je to kus od kusu...)

 

Ale je to jen na tobě. Myslím že i zarytí AMDčkaři (včetně mě :D ) ti řeknou, že Bulldozery se nepovedly.. Akorát se dají lépe taktovat(větší rozdíl mezi originální a max. frekvencí) a mají vyšší rychlost paměťové sběrnice než Phenomy... Ale kupovat si procesor s tím, že ho hned nataktuju by se mi nechtělo, jak říkám je to na tobě, co se ti bude zdát lepší.

 

EDIT: ještě jak se teď podrobněji koukám na ty benchmarky, všimni si, že jediné procesory které tomu phenomu natrhnou zadek jsou i7 s cenou minimálně 2x takovou jak ten phenom...

Edited by minig

Share this post


Link to post
Share on other sites

Víc než slušnej počítač pořídíš za 18K dejme tomu že se dostaneme na 25K al vejš už je to nesmysl protože to nevyužiješ

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Sign in to follow this  

×