Jump to content
  • Announcements

    • Xmat

      Pravidlo pro postování v TTT

      Do sekce Tipy, triky, tutoriály nepatří žádné dotazy.   Postujte sem vaše návody, tipy a různé další věci jež uznáte za vhodné sdělit zdejšímu osazenstvu, ale veškeré dotazy směřujte do sekce Všeobecná diskuse.
    • Replik

      Seznam návodů a důležitých témat v této sekci

      Pro lepší přehlednost jsem vytvořil tento seznam, který vás, méně zkušené, lépe provede touto sekcí. Věřím, že zde najdete, co hledáte. Vypsané jsou návody, které jsou oficiálně uznané jako návody. Běžné diskuze, které neposkytují postupy a rady zvěřejněny nejsou.   Instalace vlastního MaNGOS Serveru Díky těmto návodům budete (měli by jste být) schopni vytvořit a následně spustit váš vlastní server. Nastavení je pro verze s i bez datadisku.   Instalace MaNGOS Serveru (bez datadisku TBC) - Autor Benny Instalace MaNGOS Serveru (s datadiskem TBC) - Autor Malfik Instalace MaNGOS Serveru v prostředí Linux - Autor charlie Instalace MaNGOS Serveru v prostředí Linux - Autor kupkoid   Chyby a jejich řešení při přihlašování k serveru - Autor Cybe   Zálohování uživatelských dat   Dávkový soubor (BAT soubor) pro vytvoření SQL záloh - Autor Replik   Kompilování - tvoření vlastních release (revizí)   Tvorba kompilací pro Win32 (MangoScript) - Autor bLuma   Ostatní - těžko zařaditelné, ale neznamená to, že nejsou dobré   VIP Systém - Autor charlie Tvorba Webových stránek pro MaNGOS - Autor zahuba Tvorba teleportačních NPC (MangoScript) - Autor Replik Registrační web (původně předělaná SPORA) Funkční pro Antrix i MaNGOS - Autor Replik Nastavení a spuštění Minimanager pro MaNGOS - Autor BlackMartin Nastavení MaNGOS Website - Autor Artorius   Samozřejmě jsou zde i jiné návody, ale tyto jsou nejvíce používané, proto věřím, že vám budou nápomocné. Tuto sekci budeme upravovat podle potřeby. Pokud by jste něco nenašli nebo si nevěděli rady, hledejte na fóru a teprve potom založte vlastní topik. Pokud nějaký autor vytvoří kvalitní návod a chtěl by ho zveřejnit i v tomto seznamu, doporučuji, aby mi napsal zprávu skrze PM.   Díky a přeji hezký den na WoWResource   Replik
    • Aristo

      Příspěvky tam, kde nemají co dělat

      Dodržujte zákaz přispívání do topiků s repaky pokud si to zakladatelé nepřejí!! Opakované psaní příspěvků bude trestáno warnem.
    • Aristo

      Používání spoilerů

      Poslední dobou má většina uživatelů fora zvláštní nutkání postovat extrémně dlouhé texty nebo kódy, které zabírají v nejedenom případu i 80% obsahu celé stránky a hodně tak zvedají nepřehlednost v topiku. Chtěl bych všechny uživatele požádat, aby při postování citací, jakýchkoliv kódů, errorů, atp... delších než 30 řádků používali funkci spoileru.   Funkci vyvoláte příkazem [spoiler] text [/spoiler]   Ukázka:  
Sign in to follow this  
48jir

Objective-c?

Recommended Posts

Zdravím

Chtěl bych se zeptat jaké máte zkušenosti s jazykem objective-c. Zdali se vyplatí naučit se ho (chystám se přejít na Mac) nebo postačí c, c++ nebo se vyplatí jiný programovací jazyk. V oblasti vývoje pro mac jsem nový a tak bych se rád zeptal na vaše názory.

A prosím žádné comenty typu "Vykašli se na apple" a podobné věci.

Děkuji :-)

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nevím jak a co by ses měl učit, ale pokud umíš například C#, pak zkus Mono Develop. Aplikace vytvoříš přímo v C# spustitelné na Mac OSX. Případně pokud se chceš přesunout k vývoji aplikací pro mobilní zařízení s iOS tak stáhni Xamarin (taky C#)

Share this post


Link to post
Share on other sites

C# neumim

jazyky které ovládám: Python, C/C++, JavaScript (částečně), PHP a trochu Basic

kamarád mě tlačí do Pascalu a Javy, ale to opravdu jen hrubý základ

Edited by SneakerXZ
Odstraněna zbytečná citace.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pracuji jako iOS vývojář a bez znalosti Objective-C se obejdeš těžko. V případě, že si vybereš Xamarin.iOS nebo RubyMotion. Tak všechno tě to nutí číst Apple dokumentaci a číst kód v Objective-C, abys pochopil příklady plus viděl dostupné metody. Samozřejmě můžeš docílit toho, že nebudeš Objective-C psát, ale bez znalosti Cocoa se neobejdeš a k té se váže to Objective-C. Pokud znáš C/C++, tak by pro tebe neměl být velký problém se to Objective-C naučit. Z C/C++ uděláš maximálně hry, ale nic z Cocoa nepoužiješ, protože ta používat v C++ nejde a Carbon, který byl pro Mac OS X a pro něj šlo psát v C++, tak už není dávno podporován.

  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok tak se tomu objective-c nevyhnu :-)

A nejlepší tutoriál předpokládám bude od Apple.

Edited by SneakerXZ
Odstraněna zbytečná citace.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ano, doporučoval bych začít Apple dokumentací http://developer.app...m/documentation Ale spíš jsou tam vždy zdroje orientované na jedno konkrétní téma než nějaká ucelená kniha. Každopádně pokud umíš anglicky dobře, že rozumíš mluvenému slovu. Potom bych rozhodně doporučil kurz ze Standfordu https://itunes.apple...ing/id593208016 Asi nejlepší kurz zdarma, který můžeš najít v případě, že nechceš kupovat nebo krást knihy či jiné kurzy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

S tím rozhodně souhlasím, že Objective-C je lepší než C++. S příchodem ARC už se téměř nemusí řešit správa paměti a plus má i spoustu vychytávek. Pouze syntaxe ze Smalltalku se nemusí líbit.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ta syntaxe mi tak velký problém nedělá. Když sem začínal uvažovat o objective-c počítal sem s úplně odlišnou syntaxív od C. A navíc za ty vychytávky to stojí :-) Zejména to zasílání zpráv mi přijde naprosto skvělý.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ano, to dynamické chování je šikovné. Možnost v protokolech definovat nepovinné metody, to každý jazyk nemá.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Sign in to follow this  

×