Jump to content
  • Announcements

    • Xmat

      Pravidlo pro postování v TTT

      Do sekce Tipy, triky, tutoriály nepatří žádné dotazy.   Postujte sem vaše návody, tipy a různé další věci jež uznáte za vhodné sdělit zdejšímu osazenstvu, ale veškeré dotazy směřujte do sekce Všeobecná diskuse.
    • Replik

      Seznam návodů a důležitých témat v této sekci

      Pro lepší přehlednost jsem vytvořil tento seznam, který vás, méně zkušené, lépe provede touto sekcí. Věřím, že zde najdete, co hledáte. Vypsané jsou návody, které jsou oficiálně uznané jako návody. Běžné diskuze, které neposkytují postupy a rady zvěřejněny nejsou.   Instalace vlastního MaNGOS Serveru Díky těmto návodům budete (měli by jste být) schopni vytvořit a následně spustit váš vlastní server. Nastavení je pro verze s i bez datadisku.   Instalace MaNGOS Serveru (bez datadisku TBC) - Autor Benny Instalace MaNGOS Serveru (s datadiskem TBC) - Autor Malfik Instalace MaNGOS Serveru v prostředí Linux - Autor charlie Instalace MaNGOS Serveru v prostředí Linux - Autor kupkoid   Chyby a jejich řešení při přihlašování k serveru - Autor Cybe   Zálohování uživatelských dat   Dávkový soubor (BAT soubor) pro vytvoření SQL záloh - Autor Replik   Kompilování - tvoření vlastních release (revizí)   Tvorba kompilací pro Win32 (MangoScript) - Autor bLuma   Ostatní - těžko zařaditelné, ale neznamená to, že nejsou dobré   VIP Systém - Autor charlie Tvorba Webových stránek pro MaNGOS - Autor zahuba Tvorba teleportačních NPC (MangoScript) - Autor Replik Registrační web (původně předělaná SPORA) Funkční pro Antrix i MaNGOS - Autor Replik Nastavení a spuštění Minimanager pro MaNGOS - Autor BlackMartin Nastavení MaNGOS Website - Autor Artorius   Samozřejmě jsou zde i jiné návody, ale tyto jsou nejvíce používané, proto věřím, že vám budou nápomocné. Tuto sekci budeme upravovat podle potřeby. Pokud by jste něco nenašli nebo si nevěděli rady, hledejte na fóru a teprve potom založte vlastní topik. Pokud nějaký autor vytvoří kvalitní návod a chtěl by ho zveřejnit i v tomto seznamu, doporučuji, aby mi napsal zprávu skrze PM.   Díky a přeji hezký den na WoWResource   Replik
    • Aristo

      Příspěvky tam, kde nemají co dělat

      Dodržujte zákaz přispívání do topiků s repaky pokud si to zakladatelé nepřejí!! Opakované psaní příspěvků bude trestáno warnem.
    • Aristo

      Používání spoilerů

      Poslední dobou má většina uživatelů fora zvláštní nutkání postovat extrémně dlouhé texty nebo kódy, které zabírají v nejedenom případu i 80% obsahu celé stránky a hodně tak zvedají nepřehlednost v topiku. Chtěl bych všechny uživatele požádat, aby při postování citací, jakýchkoliv kódů, errorů, atp... delších než 30 řádků používali funkci spoileru.   Funkci vyvoláte příkazem [spoiler] text [/spoiler]   Ukázka:  
Sign in to follow this  
Walenthein

Programovanie

Recommended Posts

To je přesně ten problém, proč open-source věci nemám rád...

Hrajete útočníkovi do karet, protože používáte program, na který se on může podívat a ,,nastudovat" si zdrojáky... ale to je už trochu OT :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Preto je stále dobré si držať svoj systém up-to-date. To isté to máš aj s Windowsom. Ale ako som spomínal, nehovorím, že nechcem používať framework, to nie, ale hovorím, že si ten aspoň mini-framework postupne vyrobím sám a získam pritom mnoho skúseností do budúcna, ako iba pracovať na niečom, čo už je. To ja určite nechcem. Už som to tu spomínal, rád sa radím medzí tými, čo tvoria, ako medzi tými, čo to vytvorené už používajú.

Edited by Lkopo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Promiň, ale srovnávat děravý Widle a CMS plný exploitů, je jako srovnávat Exodus a Deuteronomium. :lol:

 

Psát vlastní Fw je peklo. Já jsem si psal Fw (c++) asi dva roky a nakonec jsem zjistil, že to je naprosto k ničemu. Jasně, naučil jsem se něco, ale je to blbost. Přišel jsem o dva roky, kdy jsem se místo toho mohl učit správně používat Fwky. Tak pozor na to.

 

Já občas napíšu něco bez Fw. Někdy to je rychlejší (vývojově), když jde o prkotinu typu výpočtů grafů, parsování stránky atd.. Mám mnoho vlastních snippetů a dá se říct že je prakticky jenom přepisuju a doplňuju.

 

Tady v podstatě nelze s jistotou říct, co je lepší. Každý si na to musí přijít sám, rozhodovat se podle toho, co očekává ve výsledku a podle toho zvolit vlastní metodu, kterou pokládá za nejlepší. Ano, můžete se spálit, ale to je celkem i ku prospěchu, když si připustíte vlastní chybu.

Edited by Wolf Officious

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Lkopo

Jedno to není, bavíme se tady hlavně o penězích. Psaní systému na "zelené louce" je kontraproduktivní. S frameworkem napíšeš to samé (s největší pravděpodobností dokonce kvalitněji) a to za zlomek času. Tvoje cesta není v této době moc reálná... Pokud budeš spát nějaké jednoduché info-weby, kde máš 5 podstránek, tak to fungovat bude ale u větších projektu nikoliv.

 

To srovnání s převodovkou komentovat nebudu, vůbec to totiž na tuhle situaci nepasuje.

 

Mimochodem... Mě framework naučil spoustu věcí, do té doby jsem o nich ani neslyšel a to mluvím i o bezpečnosti. Pokud jde o to, že uživatel frameworku netuší, co se v pozadí děje, tak to není pravda. Například Nette Framework jsem používal rok a dnes ti můžu popsat funkčnost každé třídy, kterou má (a že jich zrovna není málo).

 

Poslední věc je ta, že každá firma nějaké frameworky používá, takže práci najdeš mnohem snadněji.

Edited by Tomáš Kolinger

Share this post


Link to post
Share on other sites

Môžu používať aj svoje vlastné ;) poprípade, ak sa nejedná o firmu, ktorá tieto veci vyvíja. Väčšie projekty používajú vždy FW, o tom by som dosť zapochyboval :)

Edited by Lkopo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Já teda nedělal na žádném rozsáhlejšímu projektu, kde by nebyl použít alespoň jeden framework... Dneska dělám na projektech, kde jich je hned celá řáda. Pokud jde o opravdu velké projekty, tak třeba github = ror jeho brácha bitbucket = django, popřípadě twitter = ror či linkedin = play fw. Pokud by si chtěl české weby, tak třeba čsfd = nette, ulozto = nette...

 

Drtivá většina aplikací co na internetu vidíš běží na nějakém frameworku.

Edited by Tomáš Kolinger

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tieto väčšie projekty už nerobí iba 1 osoba a v takýchto prípadoch fakt uvažujem, či nepremýšľať v budúcne o založení firmy, kde si budem brať čo najvyšší zisk, ako iba zamestnanec, ktorý dostane iba určitú časť spraviť za nie plnú cenu, ale zasa naopak za stály plat. Ja by som v danej veci, tú našu "bojovú sekeru" zakopal, z oboch strán je kúsok pravdy a názory sme si vymenili. Môj názor už bol, vedieť frameworky je dobrá vec, ale okamžite s ním začínať pri učení PHP nie je podľa mňa ten najlepší príklad. Aby tu z toho nebolo OT, tak v prípade ďalšej konverzácie mi prosím píš do PM :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A právě o tom tady celou dobu mluvím. Žádný větší projekt nedělá jeden programátor, protože by to trvalo moc dlouho a musí se udržovat.

 

Na offtopic kašli :). Alespoň nějaká aktivita tady je :P.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Raz kedysi dávno som sa Nette chcel skúsiť venovať, ale tutoriál stál za prd, vysvetlenia neboli skoro vôbec poriadné, iba veci typu - tu doplníme toto a toto lebo to tak má byť. A bifliť sa, aby som vôbec nechápal, prečo tak to nie, radšej niečo iné.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak zkus i jiné než Nette. Když se zeptáš ve světě, co je Nette, tak na tebe budou koukat jako na blázna. Zkus třeba Symfony.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@SneakerXZ

Symfony je pro začátečníka IMHO náročnější. Nette je menší framework a naučíš se ho poměrně rychle. A v ČR rozhodně rozšířenější, což je to nejdůležitější. Nehledě na českou podporu...

 

Nevím kde by se měl "ve světě" ptát. To by se taky mohl zeptat na nějaký konferenci, která řeší enterprise technologie a tak by byl za blázna už jenom proto, že dělá v PHP :D. Vybírat technologii podle tohoto faktoru by bylo hodně divný.

 

@Lkopo

Já teda tutoriál/quickstart nebo jak se tomu říká nikdy nedělal, připadá mě divný psát aplikaci, kterou vlastně nechci... Já rovnou začal psát web a učil se to, co jsem zrovna potřeboval - základní strukturu pochytíš ze sandboxu nebo examplů a jednotlivé komponenty jsem si dohledal v dokumentaci. A nejsem si jistý, zda by měl tutoriál měl něco vysvětlovat... Každopádně máš fórum, který je celkem aktivní, navíc tady pár lidí Nette určitě zná (přinejmenším já) a tak není problém se zeptat, moc rád ti konkrétní věc vysvětlím :).

Edited by Tomáš Kolinger

Share this post


Link to post
Share on other sites

No skúsim to u Symfony, mám rád výzvy a preto náročnejšie veci rád vyskúšam. U mňa platí pravidlo - čím väčšia náročnosť, tým viac možností. Tej českej Nette dokumentácii začínam chápať menej ako anglickej na Symfony :D

Edited by Lkopo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak ty možnosti jsou hodně podobné. Oba to sou MVC frameworky, oba implementují inversion of control. Hlavní rozdíl bude v počtu komponent (symfony jich má víc) a v API (to má podle mě Nette lepší). Ale nic ti nebrání frameworky používat oba, což jsem sám dělal :).

 

Já osobně bych se ani neřídil co je větší výzva ale jaká je poptávka na trhu a v tom je Nette jednodznačně ve výhodě.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Sign in to follow this  

×