Jump to content
  • Announcements

    • Xmat

      Pravidlo pro postování v TTT

      Do sekce Tipy, triky, tutoriály nepatří žádné dotazy.   Postujte sem vaše návody, tipy a různé další věci jež uznáte za vhodné sdělit zdejšímu osazenstvu, ale veškeré dotazy směřujte do sekce Všeobecná diskuse.
    • Replik

      Seznam návodů a důležitých témat v této sekci

      Pro lepší přehlednost jsem vytvořil tento seznam, který vás, méně zkušené, lépe provede touto sekcí. Věřím, že zde najdete, co hledáte. Vypsané jsou návody, které jsou oficiálně uznané jako návody. Běžné diskuze, které neposkytují postupy a rady zvěřejněny nejsou.   Instalace vlastního MaNGOS Serveru Díky těmto návodům budete (měli by jste být) schopni vytvořit a následně spustit váš vlastní server. Nastavení je pro verze s i bez datadisku.   Instalace MaNGOS Serveru (bez datadisku TBC) - Autor Benny Instalace MaNGOS Serveru (s datadiskem TBC) - Autor Malfik Instalace MaNGOS Serveru v prostředí Linux - Autor charlie Instalace MaNGOS Serveru v prostředí Linux - Autor kupkoid   Chyby a jejich řešení při přihlašování k serveru - Autor Cybe   Zálohování uživatelských dat   Dávkový soubor (BAT soubor) pro vytvoření SQL záloh - Autor Replik   Kompilování - tvoření vlastních release (revizí)   Tvorba kompilací pro Win32 (MangoScript) - Autor bLuma   Ostatní - těžko zařaditelné, ale neznamená to, že nejsou dobré   VIP Systém - Autor charlie Tvorba Webových stránek pro MaNGOS - Autor zahuba Tvorba teleportačních NPC (MangoScript) - Autor Replik Registrační web (původně předělaná SPORA) Funkční pro Antrix i MaNGOS - Autor Replik Nastavení a spuštění Minimanager pro MaNGOS - Autor BlackMartin Nastavení MaNGOS Website - Autor Artorius   Samozřejmě jsou zde i jiné návody, ale tyto jsou nejvíce používané, proto věřím, že vám budou nápomocné. Tuto sekci budeme upravovat podle potřeby. Pokud by jste něco nenašli nebo si nevěděli rady, hledejte na fóru a teprve potom založte vlastní topik. Pokud nějaký autor vytvoří kvalitní návod a chtěl by ho zveřejnit i v tomto seznamu, doporučuji, aby mi napsal zprávu skrze PM.   Díky a přeji hezký den na WoWResource   Replik
    • Aristo

      Příspěvky tam, kde nemají co dělat

      Dodržujte zákaz přispívání do topiků s repaky pokud si to zakladatelé nepřejí!! Opakované psaní příspěvků bude trestáno warnem.
    • Aristo

      Používání spoilerů

      Poslední dobou má většina uživatelů fora zvláštní nutkání postovat extrémně dlouhé texty nebo kódy, které zabírají v nejedenom případu i 80% obsahu celé stránky a hodně tak zvedají nepřehlednost v topiku. Chtěl bych všechny uživatele požádat, aby při postování citací, jakýchkoliv kódů, errorů, atp... delších než 30 řádků používali funkci spoileru.   Funkci vyvoláte příkazem [spoiler] text [/spoiler]   Ukázka:  
Sign in to follow this  
WinRAR

Oplatí sa učiť HTML/CSS?

Recommended Posts

Ahoje! V poslednej dobe som rozmýšlal nad tým, či má v tejto dobe sa začať učiť HTML/CSS. Je tu kopa WYSIWYG editorov, a stránku si môže spraviť naozaj kazdý. Čo si o tom myslíte? Má ešte zmysel sa učiť HTML/CSS, alebo sa radšej učiť C++,C#.... ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uč se buď JAVU,C# a nebo společně HTML5/CSS3/javascript, něco z toho si vyber a když se to naučíš možná si najdeš i jobík.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Práve som skončil s HTML a idem na CSS, potom by som chcel JS/PHP. Zaujma ma to, že či má zmysel sa učiť ten HTML a CSS, keď je tu už nespočet ľudí čo to robia, a myslím že lepších ako budem... Ešte ma napadlo, myslíte že by bol HTML/CSS dobrý základ do učenia iných a zložitejších jazykov? (tak že aspoň pochopím základy a princípy.)

Edited by WinRAR

Share this post


Link to post
Share on other sites

HTML a CSS jsou značkovací jazyky, to ti do programovacích jazyků nedá vlastně vůbec nic. Každopádně pokud chceš bejt kodér, tak to určitě smysl má. Naučíš se to rychle a práce je dost, i když ne zrovna dobře placená (protože to umí každý druhý student IT)...

 

Celkově záleží co chceš dělat, podle toho si vyber jazyk.

 

Pokud ale umíš jen HTML a chceš se naučit programovat, tak jdi do PHP a až se programovat naučíš, tak si můžeš troufnout i na něco těžšího - C#/Java. C/C++ se smysl moc učít nemá, protože to využíváš většinou na low-level záležitosti a ty koukám spíš míříš směrem k webům a tam jednoznačně vládne PHP (v enteprise sektoru zase C# a Java).

 

Nejlepší by bylo se učit rovnou Javu či C# (protože je to lépe placené než PHP a dělají se v tom i zajímavější projekty) ale začínat v podobný platformě by tě od programování odradilo, protože některé věci se dělají hodně složitě a návodu/zdrojů je mnohonásobně méně než u PHP.

Edited by Tomáš Kolinger

Share this post


Link to post
Share on other sites

Takže by som už nemal načínať css? Ja mám len 15 rokov, a plánujem študovať IT, tak chcem niečo, čo by mi niečo dalo do budúcnosti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

C/C++ sa mi zdajú veľmi zložité na začiatok. Čo si myslíte o Jave alebo Ruby?

Share this post


Link to post
Share on other sites

JAVA je vlastne C++ akorat klade vetsi duraz na OOP a nemusis se srat s pameti a mas lepsi knihovny, jinak je to to same

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Funner, @Bindiks

Proboha Java je C++? Java není vůbec jako C++! A začínat programování s C/C++ není dobrá taktika, protože se jedná o velice low-level jazyk, vlastně jeden z nejbližších k HW, potom už můžeš psát akorát v assembleru či strojovym kódu :D. Výsledkem je to, že je to složitější a začínající programátor se soustředí na "špatné věci". Nejdůležitější je se naučit vymýšlet algoritmy a myslet "jako stroj", dokázat převést reálný problém do objektů a vyřešit ho, ne celou dobu řešit low-level povahu jazyka a hledat nějaký memory-leak atp.

 

Složitost jazyka se odvíjí od toho co umí, čím bude blíže hardwaru, tím toho bude více umět, jelikož ho neomezuje abstrakce a tudíž platí tato logika - C <= C++ < Java = C# < PHP = Ruby = Python. Z toho je jasné, že Java nikdy nemůže být složitější než C/C++. Protože běží nad těmito jazyky a proto je "výš". Má například garbage collector, což ti ušetří proti C/C++ strašně moc ale strašně moc práce a potenciálních chyb.

 

@WinRAR

HTML a CSS se ani moc učit nemusíš. Stačí když budeš psát nějaký web a prostě narazíš na situaci "aha, chtěl bych tohle ale neumím to" a tak si to vygůgluješ či se můžeš inspirtovat jiným projektem/webem.

 

Na začátek si vyber jazyk co nejvýše, protože nebudeš muset řešit spoustu věcí (uvolňování paměti, statické datový typy, složité datové struktury, ...). Proto je ideální začít v PHP. Stejně tak by si mohl začít v Python či Ruby ale tyto dva jazyky maj trochu jinou ideu a hlavně syntaxi, takže se ti bude hůře učit další jazyk. Navíc velikost amatérské komunity (a tím pádem počet stránek, návodů, knihoven, ...) je s PHP nesrovnatelně menší. Také ber v potaz nasazení - PHP běží na každém hostingu a lehce najdeš uplatnění i při relativně malé znalosti jazyka. Učící křivka PHP je velice strmá, protože stačí napsat 3 řádky a hned vidíš výsledek, hned vidíš co buduješ a to je k nezaplacení, protože ti to dá motivaci.

 

K Jave/C++/C# musíš mít speciální prostředí na vývoj, musíš program kompilovat, musíš řešit deploy, aplikační server a mnoho další věcí, takže ve finále programuješ den a dokážeš to co v PHP za hodinu. Sice je to robustnější a optimalizovanější ale z pohledu začátečníka taky hodně deprimující - šťourám se v tom kolik hodin a vlastně jsem nic neudělal...

Edited by Tomáš Kolinger
  • Upvote 2
  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

"K Jave/C++/C# musíš mít speciální prostředí na vývoj, musíš program kompilovat, musíš řešit deploy, aplikační server a mnoho další věcí, takže ve finále..."

...přijde Tomáš a začne ti do toho kecat. :)

  • Downvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Sign in to follow this  

×