Jump to content
  • Announcements

    • Xmat

      Pravidlo pro postování v TTT

      Do sekce Tipy, triky, tutoriály nepatří žádné dotazy.   Postujte sem vaše návody, tipy a různé další věci jež uznáte za vhodné sdělit zdejšímu osazenstvu, ale veškeré dotazy směřujte do sekce Všeobecná diskuse.
    • Replik

      Seznam návodů a důležitých témat v této sekci

      Pro lepší přehlednost jsem vytvořil tento seznam, který vás, méně zkušené, lépe provede touto sekcí. Věřím, že zde najdete, co hledáte. Vypsané jsou návody, které jsou oficiálně uznané jako návody. Běžné diskuze, které neposkytují postupy a rady zvěřejněny nejsou.   Instalace vlastního MaNGOS Serveru Díky těmto návodům budete (měli by jste být) schopni vytvořit a následně spustit váš vlastní server. Nastavení je pro verze s i bez datadisku.   Instalace MaNGOS Serveru (bez datadisku TBC) - Autor Benny Instalace MaNGOS Serveru (s datadiskem TBC) - Autor Malfik Instalace MaNGOS Serveru v prostředí Linux - Autor charlie Instalace MaNGOS Serveru v prostředí Linux - Autor kupkoid   Chyby a jejich řešení při přihlašování k serveru - Autor Cybe   Zálohování uživatelských dat   Dávkový soubor (BAT soubor) pro vytvoření SQL záloh - Autor Replik   Kompilování - tvoření vlastních release (revizí)   Tvorba kompilací pro Win32 (MangoScript) - Autor bLuma   Ostatní - těžko zařaditelné, ale neznamená to, že nejsou dobré   VIP Systém - Autor charlie Tvorba Webových stránek pro MaNGOS - Autor zahuba Tvorba teleportačních NPC (MangoScript) - Autor Replik Registrační web (původně předělaná SPORA) Funkční pro Antrix i MaNGOS - Autor Replik Nastavení a spuštění Minimanager pro MaNGOS - Autor BlackMartin Nastavení MaNGOS Website - Autor Artorius   Samozřejmě jsou zde i jiné návody, ale tyto jsou nejvíce používané, proto věřím, že vám budou nápomocné. Tuto sekci budeme upravovat podle potřeby. Pokud by jste něco nenašli nebo si nevěděli rady, hledejte na fóru a teprve potom založte vlastní topik. Pokud nějaký autor vytvoří kvalitní návod a chtěl by ho zveřejnit i v tomto seznamu, doporučuji, aby mi napsal zprávu skrze PM.   Díky a přeji hezký den na WoWResource   Replik
    • Aristo

      Příspěvky tam, kde nemají co dělat

      Dodržujte zákaz přispívání do topiků s repaky pokud si to zakladatelé nepřejí!! Opakované psaní příspěvků bude trestáno warnem.
    • Aristo

      Používání spoilerů

      Poslední dobou má většina uživatelů fora zvláštní nutkání postovat extrémně dlouhé texty nebo kódy, které zabírají v nejedenom případu i 80% obsahu celé stránky a hodně tak zvedají nepřehlednost v topiku. Chtěl bych všechny uživatele požádat, aby při postování citací, jakýchkoliv kódů, errorů, atp... delších než 30 řádků používali funkci spoileru.   Funkci vyvoláte příkazem [spoiler] text [/spoiler]   Ukázka:  
msholto

Linux - aký, oplatí sa?

Recommended Posts

Zdravím. Sledujem toto fórum už dlhší čas a všímam si ľudí, ktorí tu píšu, čo tu píšu atď. atď. Je tu veľmi veľa skúsených ľudí a tak by som sa chcel poradiť ohľadom Linuxu. Už dlhší čas mám problém s mojim Notebookom. Všetko na ňom seká, dokonca aj videá, či už na YT alebo v prehrávači. Skúšal som, čo ma napadlo(odstránenie čo najviac nepotrebných programov, ktoré zaťažujú NB, nainštalovanie novších ovládačov, ladenie grafiky a celkového výkonu), ale bez úspechu. Celý môj NB je divný, pretože neseká stále, ale tak raz za 8 min., ale teda poriadne. Keď som bol už zúfalý, tak som sa rozhodol, že preinštalujem WinXp(orig, takže aktualizácie mám), ale mám pocit, že je to ešte horšie. Dnes, keď som sa znovu nudil a prezeral web, tak som narazil na naozaj zábavný článok http://www.wowresource.eu/index.php?showtopic=16925&st=0&p=151866entry151866 a tam som sa dosť zabavil. Keď som čítal článok o tých Pc, tak mi ťuklo, že by som mohol vyskúšať Linux. No a dostávam sa do jadra veci, kde sa vás chcem spýtať, či je Linux pre mňa výhodný. Keď ma napadlo hodiť do Pc Linux, tak som ihneď šiel na google a získaval informácie o ňom. Z tém a WoW serverov som počul dosť o Linuxe, že je to výborný operačný systém na servery, že je oveľa rýchlejší, stabilnejší a hlavne menej namáhavý na Pc, ale keď som hodil do googlu Linux a začal som preberať rôzne stránky, tak som bol prekvapený, koľko operačných systémov je založených na zdrojových kódoch Linuxu. A preto by som poprosil o radu, či je Linux pre mňa výhodný, či to pomôže vyriešiť sekanie a hlavne, ktorý si tam hodiť(myslím tým tie operačné systémy, založené na zdrojových kódoch Linuxu ako Ubuntu, Debian,...) a či s tým budem vedieť robiť(myslím si, že nie som nejaký "lamer" v Pc. Programovať sa učím, v hardware a software sa podľa mňa dobre vyznám a keď nemám v niečom jasno tak google, knihy atď. nie je problém ako aj anglický jazyk a improvizácia :) ). Čo som počul, tak Linux je dosť náročný pre užívateľa , ale neviem či je to pravda :-D . Mám aj stolový Pc, ktorý je výkonne v pohode, ale chcem sa tiež spýtať, či je Linux lepší na domáce používanie, hry, programovanie atď. Na koniec Hardware môjho NB: Procesor - AMD Turion 64 mobile technology MK-36 2 GHz, Ram - 1,5 GB, Grafika - Ati Radeon Spress 1100 128 MB(Acer Aspire 5100). Myslím, že tieto inf. o NB by mohli stačiť.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ubuntu,Fedora,Mandriva - Některé distribuce běží o něco rychleji než win (hlavně se časem "nezanesou") pro videa MP3 internet atd.. je to ideální ale pokud tam chceš dělat fakt něco víc už to chce nějaký znalosti (a rozjed Wi-FI občas dělá problémy)

Share this post


Link to post
Share on other sites

jaky máš op. systém -?

 

WinXp orig

 

Ubuntu,Fedora,Mandriva - Některé distribuce běží o něco rychleji než win (hlavně se časem "nezanesou") pro videa MP3 internet atd.. je to ideální ale pokud tam chceš dělat fakt něco víc už to chce nějaký znalosti (a rozjed Wi-FI občas dělá problémy)

 

Aha, no počul som, že existujú nejaké CD, na ktorých je už ten určitý systém nainštalovaný(stačí prehodiť boot v Biose na CD romku) a mám aj volný jeden 20 GB HDD tak by som to mohol na ňom vyskúšať no tak díkes. Skúsim, uvidím.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pro začátečníka bych doporučil buď Ubuntu nebo Kubuntu. Mají grafické zobrazení a jejich ovládání je velice snadné.

Nicméně můžeš zkusit i Mandrivu a její odnože ale musíš posoudit a vyzkoušet sám co tobě bude více vyhovovat :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak ja som si pozrel ten ubuntu, len mi trochu vadí, že tie veci ako štart atď. sú hore. Je to pre mňa divné ale keď som si pozrel ten Kubuntu tak ten sa mi ľúbil viac(že vraj používa ten Desktop distribution KDE a nie GNOME), len tým pádom sa chcem spýtať, či tieto rôzne Desktopy hrajú úlohu vo výkone Pc, či je jedno aký mám a Pc mi pôjde tak isto. Ja som tomu pochopil tak, že je to niečo ako addony vo WoW. Založené na WoW, ale prispôsobujú interface k používaniu užívateľa, a on si už vyberie, ktorý sa mu najviac hodí. Len znovu sa pýtam, keďže addony vo WoW tiež zaťažujú Pc, tak či v tom je veľký rozdiel. Určite nechcem mať na ploche len príkazový riadok :-D ale nejaký ten vizuál. Takže sa vobec pýtam aký je rozdiel medzi Ubuntu a Kubuntu - len vo vizuále? A ak áno tak je medzi nimi aj záťaž na Pc rozdielna?

 

Ešte by som mal na vás jednu otázku. Ako je to s ovládačmi na linux, či pôjdu nainštalovať tie, ktoré sú na win(čo asi nie :-D ), alebo treba stiahnuť. A to sa chcem spýtať, že odkiaľ :) .

Edited by Wolf Officious
Doublepost (sloučeno)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jinak V GNOME si můžeš panely a objekty na nich libovolně přesouvat a je tam výkonostní rozdíl Kubuntu který má KDE je náročnější než Ubuntu který má GNOME.Existuje Emulátor díky kterému můžeš rozjed aji exe soubory pro win ale není to spolehlivý jinak skoro všechny známější programy mají alternativu pro Linux

Edited by kamtar

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ubuntu,Fedora,Mandriva - Některé distribuce běží o něco rychleji než win (hlavně se časem "nezanesou") pro videa MP3 internet atd.. je to ideální ale pokud tam chceš dělat fakt něco víc už to chce nějaký znalosti (a rozjed Wi-FI občas dělá problémy)

 

Kdyby to šlo, tak bych Fedoru hodil možná tak z okna :P

 

za mě Gentoo, Ubuntu (mi asi nejvíc vyhovujou)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

×