Jump to content
  • Announcements

    • Xmat

      Pravidlo pro postování v TTT

      Do sekce Tipy, triky, tutoriály nepatří žádné dotazy.   Postujte sem vaše návody, tipy a různé další věci jež uznáte za vhodné sdělit zdejšímu osazenstvu, ale veškeré dotazy směřujte do sekce Všeobecná diskuse.
    • Replik

      Seznam návodů a důležitých témat v této sekci

      Pro lepší přehlednost jsem vytvořil tento seznam, který vás, méně zkušené, lépe provede touto sekcí. Věřím, že zde najdete, co hledáte. Vypsané jsou návody, které jsou oficiálně uznané jako návody. Běžné diskuze, které neposkytují postupy a rady zvěřejněny nejsou.   Instalace vlastního MaNGOS Serveru Díky těmto návodům budete (měli by jste být) schopni vytvořit a následně spustit váš vlastní server. Nastavení je pro verze s i bez datadisku.   Instalace MaNGOS Serveru (bez datadisku TBC) - Autor Benny Instalace MaNGOS Serveru (s datadiskem TBC) - Autor Malfik Instalace MaNGOS Serveru v prostředí Linux - Autor charlie Instalace MaNGOS Serveru v prostředí Linux - Autor kupkoid   Chyby a jejich řešení při přihlašování k serveru - Autor Cybe   Zálohování uživatelských dat   Dávkový soubor (BAT soubor) pro vytvoření SQL záloh - Autor Replik   Kompilování - tvoření vlastních release (revizí)   Tvorba kompilací pro Win32 (MangoScript) - Autor bLuma   Ostatní - těžko zařaditelné, ale neznamená to, že nejsou dobré   VIP Systém - Autor charlie Tvorba Webových stránek pro MaNGOS - Autor zahuba Tvorba teleportačních NPC (MangoScript) - Autor Replik Registrační web (původně předělaná SPORA) Funkční pro Antrix i MaNGOS - Autor Replik Nastavení a spuštění Minimanager pro MaNGOS - Autor BlackMartin Nastavení MaNGOS Website - Autor Artorius   Samozřejmě jsou zde i jiné návody, ale tyto jsou nejvíce používané, proto věřím, že vám budou nápomocné. Tuto sekci budeme upravovat podle potřeby. Pokud by jste něco nenašli nebo si nevěděli rady, hledejte na fóru a teprve potom založte vlastní topik. Pokud nějaký autor vytvoří kvalitní návod a chtěl by ho zveřejnit i v tomto seznamu, doporučuji, aby mi napsal zprávu skrze PM.   Díky a přeji hezký den na WoWResource   Replik
    • Aristo

      Příspěvky tam, kde nemají co dělat

      Dodržujte zákaz přispívání do topiků s repaky pokud si to zakladatelé nepřejí!! Opakované psaní příspěvků bude trestáno warnem.
    • Aristo

      Používání spoilerů

      Poslední dobou má většina uživatelů fora zvláštní nutkání postovat extrémně dlouhé texty nebo kódy, které zabírají v nejedenom případu i 80% obsahu celé stránky a hodně tak zvedají nepřehlednost v topiku. Chtěl bych všechny uživatele požádat, aby při postování citací, jakýchkoliv kódů, errorů, atp... delších než 30 řádků používali funkci spoileru.   Funkci vyvoláte příkazem [spoiler] text [/spoiler]   Ukázka:  
Xmat

Jak na vlastní server - Část druhá, samotné spuštění serveru

Recommended Posts

Je to zhruba měsíc a rok co jsem zde uveřejnil první velmi obsáhlou část tutoriálo-návodo-postřeháře pod jménem "Jak na vlastní server - Část první, tvorba serveru". Ne zcela úmyslně jsem dlouho čekal k sepsání části druhé, než budu mít se správou serveru, jeho týmu a komunity větší zkušenosti. A dovolím si tvrdit, že ty mám. Nicméně bych chtěl předem upozornit, že témata o kterých budu psát, mohou jiní lidé vidět jinak než já. Nenabízím zde žádný univerzální postup jak zvládnout obsluhu serveru, vše píšu čistě subjektivně ze svého pohledu a rozhodně se tu nebudu v tématu přít s odpůrci. Berte to tak, že v každé větě níže napsané je sousloví "dle mého názoru".

 

Pro ty, co mě neznají a chtějí vědět z čeho mé zkušenosti vychází, tak v současné době jsem týmovým vedoucím serveru Neoteric RP (správu herních záležitostí - příběh, eventy, rozvoj prostředí - vede má kolegyně, Bellatrix), spuštěného 6. listopadu 2010, původním názvem Sheradore: Neoteric, v současné době dosahujcího hráčských špičkách ~40 hráčů za stálých výběrových registrací (schválena zhruba každá třetí) pro udržení uzavřené komunity dobrých RP hráčů. Začínal jsem jako GM na serveru Sealserver a poté Stormcaller, kde jsem posléze dělal půl roku administrátora. Ve vývoji jsem měl také projekt Sheradore (v současné době vyvíjen starým týmem bez mého přičinění) a společně se Stínem také Or'Kalar.

 

 

Kdy a jak otevřít server pro hráče

 

Je server připraven ke spuštění?

Nezáleží ani tak na tom, kolik máte na serveru bugů. Neoteric byl spuštěn s relativně dost chybama a nijak mu to neuškodilo. Hráči za vás chyby odhalí, nahlásí vám je a vy je poté můžete opravit. Spíš bych řekl, že záleží na tom, zda máte na serveru už připraveno vše, co hlásíte na webových stránkách a co jste si připravili v konceptu. Hlavní je, abyste měli něco, co hráče přiláká. Něco výjimečného, něco co ostatní nemají. Tohle je jeden z hlavních pilířů serveru, který má být spuštěn v dnešní době, která je WoW servery více než přesycená (ačkoliv ten hlavní boom už je asi pryč). Vžijte se do role hráče. Půjdete hrát na hamachi server, na kterém je totéž, co na tisícovém Twinstaru? Ne. Půjdete hrát na hamachi server, kde funguje event autíček s šesti rychlostmi, nutností řazení v zatáčkách a brzdou ve stylu parašutistického padáku? No, minimálně si to spousta lidí rádo zkusí. A to je ono. Musíte mít na serveru něco, co na první pohled upoutá. A věřte mi, že nápis "Fungující gunship" na webu už to v dnešní době opravdu nebude. Pokud takovýhle "tahák" nemáte, vzdejte to. Server neuchytí a za pár dnů/týdnů/měsíců skončí kvůli nezájmu hráčů. Samozřejmě by také bylo dobré, kdyby vám server každých deset minut nepadal... ale jak jsem se zařekl, technické věci tu probírat nebudu.

 

Je GM tým připraven?

Gm tým, admin tým, tým správy serveru, je uplně jedno jak to nazvete. Nicméně fungování je pořád stejné. Banda cvoků co nemají na práci nic lepšího než zadarmo pro někoho něco dělat a ve výsledku na sebe jen nechat pokřikovat, jak jsou neschopní, pitomí a zlí, a ještě si ani nemají čas zahrát. A nedejbože, když místo farmení si přidají pár zlaťáčků příkazem (protože ten čas, co by farmili, strávili opravováním nějakého questu). To pak je oheň na střeše. Ano, každý admin by měl mít po ruce takovouhle partu. Podrobně se o GM týmu rozepíšu nejspíše v další části mého "návodu", nicméně už tady je třeba se zamyslet, zda je tým připraven na spuštění. Je informovaný? Ví jak řešit jednotlivé problémy? Těhle otázek bude spousta. Hlavní je, aby se mezi sebou nehádal na veřejnosti, aby si nešahal do kompetencí a aby se uměl navzájem podpořit. A taky musí být ke své práci dobře motivován, aby se vám nestalo to co mě, krátce po spuštění. GM tým se prakticky rozprchl měsíc po spuštění serveru a zůstal jsem sám, rychle hledající nové lidi, které bych si postavil po můj bok. Částečně se mi to povedlo (jeden z nich je se mnou doteď), částečně nepovedlo (několik jich vrazilo kudlu do zad a po vyžrání zkušeností z Neotericu odešli založit vlastní projekt - což se jim teda zatím po necelém roce stále nepovedlo). Tak na toto opravdu pozor.

 

Termín

Jak ho zvolit? Nespouštěl jsem zas tolik projektů, abych mohl univerzálně říct, jaký termín zvolit. Rozhodně se vyhněte letním prázdninám, po domovech je obecně mnohem méně lidí jak během školního roku. Pokud plánujete nějaký velký otevírací event, tak z vlastní zkušenosti můžu doporučit sobotní odpoledne (16-18h). V tuto dobu máme na Neotericu špičky. Naopak se zase vyhněte pátečnímu večeru, kdy jsou hráči všude možně jen né za obrazovkami svých počítačů. Vřele také doporučuju datum spuštění oznámit s dostatečným předstihem a pokud možno ho ještě párkrát odložit. Pokud máte nějaký opravdový tahák (bohužel, tady já si moc nedokážu představit, co může být na běžném serveru tak extra, že by k vám hráči šli hrát jen kvůli tomu - oproti tomu s Neotericem to bylo jednoduché, v té době jsme neměli konkurenci), hráči budou natěšení a dokážou si počkat. A rádi. Naučí se chodit na forum, diskutovat tam, natřásat se... jen potom bude velký problém, pokud jejich očekávání nesplníte.

 

Je na webu dostatek informací?

Když se občas tady na WoWResource dívám na weby nových serverů, zjišťuji, že tento bod spousta lidí naprosto opomíjí. A to je hrozně špatně. Webové stránky jsou vaše vizitka. Musí vypadat příjemně pro oko, musí být čitelné a plné srozumitelných a jasných informací. Měly by být psané kvalitní (ideálně spisovnou) češtinou bez pravopisných chyb. Pokud vidím, že server má spuštěné phpBB forum bez změny šablony, na free doméně, postuje příspěvky pod nickem "admin" a ještě k tomu těch příspěvků je tam všehovšudy 5, opravdu to není dobrá vizitka. Tím nechci říct, že by web nemohl být na free doméně, však od toho tu hostingy jako webzdarma nebo internet centrum máme (vzpomeňte třeba na legendární wlci.wz.cz). Stejně tak může být postaven na volně dostupné webové šabloně. Ale nemělo by z toho čišet to, že jste webu věnovali tak akorát 5 minut svého času.

 

Fungují registrace a reset hesla?

Dvě základní funkce, které by opravdu měly běžet bez problému. Nepotřebujete nějaké složité account managery, webové aukce, aowow, armory a kdesi cosi, ale kvalitní, přehledné a bezpečné (pozor na sql injection) registrace a reset hesla potřebuje. Reset hesla (zapomenuté heslo) není absolutně nezbytný, ale ušetří vám hrozně moc mailování a ručního generování nových hesel, protože hráči jsou vesmě stvoření strašně zapomnětlivá. Nevím jak vy, ale já si nechávám posílat nějaká hesla z různých stránek docela často.

 

 

Co příště? V třetí části (na kterou se snad už nebude muset čekat tak dlouho) se podívám na správu a organizaci GM týmu, což je téma nezbytné pro protřepání dalších témat jako například komunikace s hráči.

 

 

Obsah:

Edited by Xmat
  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdravím,

Rád jsem si přečetl i druhý díl parádních rad k začátku, kde jsem sebral hodně zkušeností ste u mě jednička ale chci se zeptat ostatní díly budou pokračovat v nějakém termínu a nebo náhodně ? Určitě bych to bral častěji, protože 5 let čekání by bylo velice zdlouhavé.

 

S pozdravem Dark Moon.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Velice užitečné rady, podle některých jsem se zařídil. Děkuji za pomoc v krušných začátcích.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pekne vydarené. Ale skôr by som dal niekde na začiatok propagaci serveru. To zaujíma tých, ktorých si chcel osloviť najviac. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pekne vydarené. Ale skôr by som dal niekde na začiatok propagaci serveru. To zaujíma tých, ktorých si chcel osloviť najviac. :)

 

Nemůžeš propagovat server, který neprošel touto fází. Nemůžeš propagovat server, který nemá kvalitní řízení GM týmu (protože takový server dřív nebo později krachne). A nemůžeš propagovat server, kde je mizerná komunikace s hráči (protože takový server se stane buď nepopulárním a nebo naopak extrémně kamarádským a rodinným - v obou případech krachne). Proto jsem propagaci zařadil až na konec, ta totiž není podmínkou ani jedné z předešlých kapitol.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


×