Jump to content
  • Announcements

    • Xmat

      Pravidlo pro postování v TTT

      Do sekce Tipy, triky, tutoriály nepatří žádné dotazy.   Postujte sem vaše návody, tipy a různé další věci jež uznáte za vhodné sdělit zdejšímu osazenstvu, ale veškeré dotazy směřujte do sekce Všeobecná diskuse.
    • Replik

      Seznam návodů a důležitých témat v této sekci

      Pro lepší přehlednost jsem vytvořil tento seznam, který vás, méně zkušené, lépe provede touto sekcí. Věřím, že zde najdete, co hledáte. Vypsané jsou návody, které jsou oficiálně uznané jako návody. Běžné diskuze, které neposkytují postupy a rady zvěřejněny nejsou.   Instalace vlastního MaNGOS Serveru Díky těmto návodům budete (měli by jste být) schopni vytvořit a následně spustit váš vlastní server. Nastavení je pro verze s i bez datadisku.   Instalace MaNGOS Serveru (bez datadisku TBC) - Autor Benny Instalace MaNGOS Serveru (s datadiskem TBC) - Autor Malfik Instalace MaNGOS Serveru v prostředí Linux - Autor charlie Instalace MaNGOS Serveru v prostředí Linux - Autor kupkoid   Chyby a jejich řešení při přihlašování k serveru - Autor Cybe   Zálohování uživatelských dat   Dávkový soubor (BAT soubor) pro vytvoření SQL záloh - Autor Replik   Kompilování - tvoření vlastních release (revizí)   Tvorba kompilací pro Win32 (MangoScript) - Autor bLuma   Ostatní - těžko zařaditelné, ale neznamená to, že nejsou dobré   VIP Systém - Autor charlie Tvorba Webových stránek pro MaNGOS - Autor zahuba Tvorba teleportačních NPC (MangoScript) - Autor Replik Registrační web (původně předělaná SPORA) Funkční pro Antrix i MaNGOS - Autor Replik Nastavení a spuštění Minimanager pro MaNGOS - Autor BlackMartin Nastavení MaNGOS Website - Autor Artorius   Samozřejmě jsou zde i jiné návody, ale tyto jsou nejvíce používané, proto věřím, že vám budou nápomocné. Tuto sekci budeme upravovat podle potřeby. Pokud by jste něco nenašli nebo si nevěděli rady, hledejte na fóru a teprve potom založte vlastní topik. Pokud nějaký autor vytvoří kvalitní návod a chtěl by ho zveřejnit i v tomto seznamu, doporučuji, aby mi napsal zprávu skrze PM.   Díky a přeji hezký den na WoWResource   Replik
    • Aristo

      Příspěvky tam, kde nemají co dělat

      Dodržujte zákaz přispívání do topiků s repaky pokud si to zakladatelé nepřejí!! Opakované psaní příspěvků bude trestáno warnem.
    • Aristo

      Používání spoilerů

      Poslední dobou má většina uživatelů fora zvláštní nutkání postovat extrémně dlouhé texty nebo kódy, které zabírají v nejedenom případu i 80% obsahu celé stránky a hodně tak zvedají nepřehlednost v topiku. Chtěl bych všechny uživatele požádat, aby při postování citací, jakýchkoliv kódů, errorů, atp... delších než 30 řádků používali funkci spoileru.   Funkci vyvoláte příkazem [spoiler] text [/spoiler]   Ukázka:  
Sign in to follow this  
Rakosnicek213

Programátor-vysoká škola?

Recommended Posts

Zdravím...

 

Mám zajem isť na Vysokú školu a čili stať sa programátorom.

Na vysokú školu mám ešte čas lebo som ešte 3.rok na strednej skole ale základ je dobrá príprava tak sa chcem informovať dopredu kam,čo a ako.

 

Proč chcem isť na výšku?

 

Podla mna je to dobrá voľba lebo ako všetci píšu: Požadované vzdelanie : vysokoškolské 1.stupňa.

 

Proč programátor?

 

Programovaniu sa zaoberám už 4 roky(od 14 Rokou).Zaoberal som sa SQL,pak som skúsil svoje vedomosti uplatniť ako Developer na wow serveroch. A pred rokom som sa vrhol aj do C,C++,a myslím si že mi to ide. Dôležité je že chápem temu a baví ma to :nw2_guitar: .

 

 

Aké Vysoké školy?

 

Práve tu neviem sa rozhodnúť akú.

Našiel som túto ale neviem neviem.... http://www.fiit.stuba.sk

 

Mám zajem o výšku v BA a v Brne.Nemám problém vlakom.

 

A ešte chcem sa spínať či pred výšku musím študovať ako na strednej IT alebo niečo podobné.

 

diky za pomoc

Share this post


Link to post
Share on other sites

K tej strednej - nie nemusíš študovať na žiadnej IT strednej. Myslím že by ti mal stačiť Pascal / C, poprípade niečo iné ak sa to učíte v škole ... hlavne dobrý základ. A potom matika ... vela matiky. 4 roky programovania je dosť dlho ... teda ak myslíš aktívneho. Nemôžeš ale porovnávať napr. scripting v TC s normálnym programovaním.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No hlavne je podle me blbost jit na vysokou jen s tim ze chces programovat :)

Zakladni otazka totiz zni co bys chtel programovat ? Sítě, weby, umělou inteligenci, řízení, překladače ?

 

Vysoka skola ma cloveka naucit myslet. To je to nejdulezitejsi. To jestli te nauci prgat v C++/Jave/C#/PHP/nebo v cemkoliv jinem je nepodstatne. Dulezite je mit obecne znalosti a dokazat premyslet. Pokud pak potrebujes nejakej konkretni jazyk, naucis se ho sam za 14 dni.

 

Jinak z tech ceskejch vysokejch skol: http://www.fi.muni.cz/ a http://www.fit.vutbr.cz/ jsou v Brne. Nebo potom http://www.fit.cvut.cz/ pripadne http://www.fel.cvut.cz/ ci http://www.mff.cuni.cz/ v Praze.

 

Pak uz volba zalezi jestli chces studovat masovou skolu vhodnou do praxe, nebo vyberovejsi, vhodnou kdyz chces treba do vyzkumu.

Edited by ariczek

Share this post


Link to post
Share on other sites

FIIT - skusil som to jeden semester na tej skole, nedaval som matiku (stredna = priemyslovka (slaba matika))

takze ak na tu skolu chces ist, bud si isty, ze mas velmi dobre zaklady z matiky, pretoze ucit sa vsetko tam nebudes stihat s projektami, ktore ta cakaju.

programko tam som videl logicky len prvy semester, to sa da zvladnut pre toho, kto uz s nim nieco v minulosti robil.

pozri si projekt, ktory sme mali na konci prveho semestra (http://www.uloz.to/x...rojekt-2012-pdf) a zistis, zhruba co sa prebera v prvom semestri.

 

Projekty z inych predmetov su v podstate len o rozhlade, zakladoch HTML, CSS, PHP, zdokonalenie anglictiny. V dalsich rocnikoch mas este operacne systemy a i. (to si vies pozriet na ich stranke..)

 

Uprimne FB page : https://www.facebook...?ref=ts&fref=ts

ma svoju pointu. Ta skola je vacsie samostudium ako inde, co som sa rozpraval s inymi ludmi. Ja som to napriek tej FB page skusil a po 3 mesiacoch som odtial odisiel. Ak chces skus, uvidis ako ti to pojde.

 

 

//

Ako uz bolo zodpovedane, IT nemusis mat. Ja som nemal ani maturitu z matiky. Situacia na VS v dnesnej dobe je asi taka, ze zoberu skoro kazdeho aj priemerneho studenta, pretoze nechcu stratit statne prispevky obviously ; - )

Edited by Angelo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Angelo, ty si mě pobavil, že průmyslovka má slabou matematiku? Má jí na stejné úrovni jako gymnázium, ale i kdyby ano. Vysokoškolská matematika nemá s tou střední moc společného, tak že tento argument je mimo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Angelo, ty si mě pobavil, že průmyslovka má slabou matematiku? Má jí na stejné úrovni jako gymnázium, ale i kdyby ano. Vysokoškolská matematika nemá s tou střední moc společného, tak že tento argument je mimo.

 

To je mozno pravda o priemyslovke, na ktorej si studoval ty, kazdopadne nasa matematika bola asi taka, ze na hodinach si profesor pocital priklady a nikto neriesil co sa tam deje. Ofc to nie je jeho chyba, len viem, ze moj brat na gymnaziu mal matematiku "prisnejsiu" a nebolo im dovolene to co nam ;)

Samozrejme ak sa matiku ucis aj priemyslovka ti da pekne zaklady.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nevím co ti doporučit, ale vím co ti nedoporučit, a to je VŠE, Fakulta Informatiky a statistiky, kde jsem já. Přestože se fakulta hodně zaměřuje na informatiku, úroveň technických předmětů je z valné většiny na bodu mrazu, bohužel. Já tam naštěstí dostal práci, takže mi zas tak moc nevadí, že jsem na tuhle školu šel, ale pokud chceš být programátor, tak sem nechoď (tohle je škola spíš pro managery v technických oborech).

Share this post


Link to post
Share on other sites

No ja mám zameranie ako Programátor,teda co by som chcel robiť ako programátor...

 

Napr: Java programátor,C/C++ Programátor,SQL Programátor,Programovať/opravovať stroje. A pod....

 

Podla mna som spravil chybu že som nešiel na školu ktorá je zameraná na IT,aspoň by mi to pomohlo.

 

Čo sa jedná Vysokej tak čo poviete na túto http://www.fit.vutbr.cz/ ?? :)

// Ako mi poradil Ariczek

Edited by Rakosnicek213

Share this post


Link to post
Share on other sites

Neudělal jsi chybu, když jsi nešel na odbornou střední. Nemohl jsi vědět, co tě bude bavit. A taky si troufám pochybovat o kvalitě středních škol zaměřených na IT. Navíc jak časem zjistíš, valnou většinu toho, čemu se budeš kolem IT chtít věnovat, se stejně naučíš až sám, praxí. Takže pokud chceš být programátor, začni programovat už před školou. Ať tě ani nenapadne jít na vejšku a neumět ani základy z nějakého jazyka, pak se z toho první semestr zblázníš a vybuduješ si vůči tomu odpor.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jop...

Ako som písal,som 3.rok na strednéj a maturitu mám až v 5.ročníku takže mám ešte čas.SQL viem na jednotku lebo som už pracoval na vela projektoch ako SQL Dev.Pascal som vynechal lebo v jazyku C viem pár vecí a učím sa to hodne. Po čase sa vrhnem aj na C++ a Java.

 

EDIT// Co povíte teda na TUTO školu? Pozná ju niekto?

Edited by Rakosnicek213

Share this post


Link to post
Share on other sites

Brno je tezke :) ale tak proc to nezkusit

 

Tak každá vysoká škola z principu musí být těžká ;) Čím je těžší, tím lepší! Já bych osobně ani nepáchnul na školu kterou udělá 90% lidí co si podá přihlášku. Vzdělání z takové školy má nulovou hodnotu. Je to pak jen zabitej čas! To už je lepší se 3 roky plácat někde jako programátor-cvičená opice... dá to člověku do CV víc než tyhle pseudoškoly, které udělá každej -> zaměstnavatelé nad nimi pak jen mávnou rukou.

  • Upvote 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Neudělal jsi chybu, když jsi nešel na odbornou střední. Nemohl jsi vědět, co tě bude bavit. A taky si troufám pochybovat o kvalitě středních škol zaměřených na IT.

 

Tomuhle bych chtěl trošku odporovat.

Podle mě každý, kdo chce být programátor (a opravdu chce), tak by měl jít na střední školu zaměřenou na IT a programování.

Furt lepší než jít na gympl.

A pardon, ale když v nějakých 15/16 letech v 9. třídě nevíš, čím bys chtěl být, tak to už je trochu divný ne?...

 

A tak kvalita středních škol... Pokud si umíš vybrat, tak je kvalitní.

Podle mě říkáš jen vlastní zkušenost a ne to, co je pravda.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A pardon, ale když v nějakých 15/16 letech v 9. třídě nevíš, čím bys chtěl být, tak to už je trochu divný ne?...

 

Řekl bych že naprostá většina lidí neví v deváté třídě, co chce být. Tuší směr, ale to je tak vše. Navíc já odstudoval gympl a momentálně jsem jeden z velmi dobrých programátorů v ročníku, asi tak. A ano, říkám vlastní zkušenost, protože vidím, že naprostá většina programátorů co putuje na vysoké školy jde buď z gymplů nebo z průmyslovek a né ze středních IT škol. Protože na těch středních školách dost často je ta kvalita špatná (což vím z příkladu lidí kolem sebe) a dokáže jim to programování znechutit.

 

Jako samozřejmě, pokud v 9. třídě víš, že chceš být programátor, tak je fajn jít na střední školu tohoto zaměření. Určitě ti to něco dá, oproti např. gymplu (i když je fajn, že i programátor má občas vzdělání v humanitních a přírodovědných předmětech - všeobecné vdělání :), kterého já si u sebe docela cením). Ale určitě není blbost jít na IT školu po gymplu. Gympl tě připraví na všechno, už jen tím, že tě obvykle oproti technickým (kór soukromým) středním školám naučí věnovat dost času učení a přípravě prací.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No, podle mě máš trošku zkreslený názor na střední školy. To ostatně každý. Většina lidí je na státních a tak věří povídačkám o soukromých školách (jako že projde každý, že berou žáky jen kvůli prachům, že tě nic nenaučí, etc...), ale tak to mu vůbec neni. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že škola je těžká. V hl. předmětech (jako matika a ČJ) máme (skoro) stejné učivo jako na gymplech (dokonce i učebnice a sbírky určené pro gymnázia). Obrovská výhoda školy zaměřeně na IT je to, že je zaměřená na IT :D. Přece jen se člověku do té školy víc chce, když ve škole programuje, probírá algoritmizaci a probírá HW. Ano, pokud je to špatná škola, tak by to programování asi člověku znechutila, ale pokud si umíš vybrat, tak je to věc jiná.

 

Abych uvedl příklad :D, tak můj známý vyšel gympl a rozhodl se být programátorem. Šel na vejšku do Prahy na nějakou zaměřenou na programování. Po půl roce to vzdal, že nestíhá učivo, protože je mu to cizí.

Na jednu stranu je to tím, že byl na gymplu a tam ho na to nepřipravili a na druhou to zase byla jeho chyba, že se na to sám před vejškou neučil.

Pokud je člověk dost samouk, tak proč ne, ať si jde z gymplu, nevidím problém. Je to asi věc jednotlivce.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vysoká škola

Já bych chtěl doporučit FIM UHK. Koleje sou fajn, škola je nově zařízená a Hradec Králové je pěkný město.

 

Studuji prvním rokem obor AI3 a nemůžu si to vynachválit. Škola je lehčí než FIT na ČVUT (s jinou školou nemůžu porovnat). Pokud chceš titul (popř. si užit život na VŠ) a nehrotíš prestiž školy, tak tohle je doslova dokonalá volba. Předtím jsem vystudoval střední odbornou školu se zaměřením na programování a počítačové sítě, jediný problém mě dělá matematika, kde nezvládám učivo ze střední, jelikož jsem na to kašlal, nicméně zápočet jsem dal na první pokus. Ostatní předměty (algoritmizace, objektové modelování, html + css, základy elektrotechniky a pricipy fungování počítače) jsou doslova triviální a u většiny těchto předmětů bych zvládl složit zkoušku bez přípravy. Pokud nestuduješ IT a není to tvůj koníček, tak není problém se to naučit. Krom matematiky se vše učí od základů a pokud na to nebudeš vysloveně kašlat, musíš to dát. Ve druhém semestru je to už horší a začíná se brát Java ale zase od základů... Dost se tu propaguje styl "starej se sám" - například na FITu kamarád píše testy z matematiky každý týden (popř. druhý týden), u nás máš jen dva testy za celý semestr, což tě naučí zodpovědnosti (pořípadě nenaučí a ze školy poletíš :D).

 

Je to sice trochu dál než Brno ale to bych vůbec neřešil. Já například bydlím na pokoji s jedním marovákem a bělorusem, oba na normálním prezenčním studiu :) - tím chci říct, že studování mimo "své" město je naprosto normální věc. Stejně budeš na kolejích/privátu, tak co...

 

Střední škola vs. programátor

Podle mě tě žádná škola nenaučí programovat, to musí člověk chtít sám a musí se tomu opravdu věnovat. Ve školách na to není prostor ani možnosti, nehledě na fakt, že na hodně školách se učí programovat dosti nesmyslně a spíš to žáky odradí (aneb učení Pascalu, čistého C, ...). Výhodu studenta IT školy bych viděl v tom, že zná všechno to ostatní, zná software, zná hardware, zná sítě, zná elektrotechniku... Takže se všechnu tuhle teorii už na VŠ učit nemusí, jen si to připomene...

 

Navíc student ani programovat umět nemusí, na VŠ se to jede od základů (případ mé školy, případ FITu, ...) a má čas se to naučit. Větší problém bych viděl v matematice, popř. elektrotechnice... Kde se navazuje na nějaký základ, co by student měl umět. Ty máš ale spoustu času, řešit učivo několik let dopředu nemá smysl. Ani nevíš co po tobě budou chtít ;). Programování určitě neřeš, očividně základy máš a to stačí.

 

 

Jinak obecně platí, že pokud člověk chce, tak jde opravdu všechno. Stačí tomu věnovat čas a vystuduješ jakoukoliv školu.

Edited by Tomáš Kolinger
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Sign in to follow this  

×