Jump to content
  • Announcements

    • Xmat

      Pravidlo pro postování v TTT

      Do sekce Tipy, triky, tutoriály nepatří žádné dotazy.   Postujte sem vaše návody, tipy a různé další věci jež uznáte za vhodné sdělit zdejšímu osazenstvu, ale veškeré dotazy směřujte do sekce Všeobecná diskuse.
    • Replik

      Seznam návodů a důležitých témat v této sekci

      Pro lepší přehlednost jsem vytvořil tento seznam, který vás, méně zkušené, lépe provede touto sekcí. Věřím, že zde najdete, co hledáte. Vypsané jsou návody, které jsou oficiálně uznané jako návody. Běžné diskuze, které neposkytují postupy a rady zvěřejněny nejsou.   Instalace vlastního MaNGOS Serveru Díky těmto návodům budete (měli by jste být) schopni vytvořit a následně spustit váš vlastní server. Nastavení je pro verze s i bez datadisku.   Instalace MaNGOS Serveru (bez datadisku TBC) - Autor Benny Instalace MaNGOS Serveru (s datadiskem TBC) - Autor Malfik Instalace MaNGOS Serveru v prostředí Linux - Autor charlie Instalace MaNGOS Serveru v prostředí Linux - Autor kupkoid   Chyby a jejich řešení při přihlašování k serveru - Autor Cybe   Zálohování uživatelských dat   Dávkový soubor (BAT soubor) pro vytvoření SQL záloh - Autor Replik   Kompilování - tvoření vlastních release (revizí)   Tvorba kompilací pro Win32 (MangoScript) - Autor bLuma   Ostatní - těžko zařaditelné, ale neznamená to, že nejsou dobré   VIP Systém - Autor charlie Tvorba Webových stránek pro MaNGOS - Autor zahuba Tvorba teleportačních NPC (MangoScript) - Autor Replik Registrační web (původně předělaná SPORA) Funkční pro Antrix i MaNGOS - Autor Replik Nastavení a spuštění Minimanager pro MaNGOS - Autor BlackMartin Nastavení MaNGOS Website - Autor Artorius   Samozřejmě jsou zde i jiné návody, ale tyto jsou nejvíce používané, proto věřím, že vám budou nápomocné. Tuto sekci budeme upravovat podle potřeby. Pokud by jste něco nenašli nebo si nevěděli rady, hledejte na fóru a teprve potom založte vlastní topik. Pokud nějaký autor vytvoří kvalitní návod a chtěl by ho zveřejnit i v tomto seznamu, doporučuji, aby mi napsal zprávu skrze PM.   Díky a přeji hezký den na WoWResource   Replik
    • Aristo

      Příspěvky tam, kde nemají co dělat

      Dodržujte zákaz přispívání do topiků s repaky pokud si to zakladatelé nepřejí!! Opakované psaní příspěvků bude trestáno warnem.
    • Aristo

      Používání spoilerů

      Poslední dobou má většina uživatelů fora zvláštní nutkání postovat extrémně dlouhé texty nebo kódy, které zabírají v nejedenom případu i 80% obsahu celé stránky a hodně tak zvedají nepřehlednost v topiku. Chtěl bych všechny uživatele požádat, aby při postování citací, jakýchkoliv kódů, errorů, atp... delších než 30 řádků používali funkci spoileru.   Funkci vyvoláte příkazem [spoiler] text [/spoiler]   Ukázka:  
Sign in to follow this  
Baal2

Netika

Recommended Posts

Netika je nepsaný soubor pravidel jak diskutovat na internetových fórech, online chatech, atp., něco jako etika v reálném životě.

 

Podle toho jak píšte, ostatní poznají, kdo sedí u počítače a budou Vás podle toho posuzovat, zkuste se řídit pravidly netiky a zpříjemnit tak ostatním čtení Vašich příspěvků.

 

Výběr z pravidel:

 

1. Věta začíná velkým písmenem a končí interpunkcí, obvykle tečkou.

 

2. Je důležité aspoň se snažit do vět správně umístit čárky, a text strukturovat do odstavců.

 

3. Psát pokud možno aspoň trochu spisovně, a nepoužívat vulgarismy, neurážet osoby a jejich práci.

 

4. Jména ostatních diskutujících, lidí, atd. uvádějte správně (např. velké písmeno na začátku)

 

5. Nepsat se zapnutým CapsLockem, považuje se to za křičení a neslušnost.

 

6. Necitujte předchozí post, pakliže píšete příspěvek je samozřejmé že reagujete na předchozí. (např. na fórech uspořádaných do "stromu" se posty necitují vůbec, ale odpovídá se rovnou pod vybraný příspěvek)

 

7. Název topicu by měl krátce a jasně vystihovat o co jde ve Vašem sdělení, názvy typu: "pls help", "velkej problém", atd. to nikomu nic neřekne.

 

8. Kritika je většinou vítaná, pokud je dobře napsaná, kritika by měla v první části vyzdvihnout klady a potom upozornit na nedostatky.

 

9. Vyvyrujete se "offtopic" příspěvkům, neboli příspěvek mimo mísu (to co nesouvisí s tématem), to že se téma v průběhu diskuze někam plynule stočí, takže se pak řeší něco úplně jiného se nebere jako offtopic.

 

10. Vyvarujte se "flame war", příliš ohnivá diskuse- je označení internetové diskuse, která překročila hranice pro účastníky přínosné výměny názorů a stala se hádkou.

 

 

Předem děkuji lidem co se snaží, a Vy ostatní to zkuste taky.

_______

 

P.S. kdyžtak to ještě doplňte :)

Edited by Baal2

Share this post


Link to post
Share on other sites

S 6. bych nesouhlasil, někdo může psát paralelně se mnou a svůj post uveřejnit dříve, aniž bych o tom věděl. Na wowres to IPB přechází bez upozornění.

Share this post


Link to post
Share on other sites
V tom případě lze použít tlačítko "editovat" a doplnit citaci.
To už je pohodlnější a rychlejší citovat rovnou ;) Třeba jako já teď, dělám to prostě automaticky, na přehlednosti to neubere a aspoň jde vidět, kdo na co přesně reaguje.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Je to zbytečnost a když pak někdo cituje delší príspěvky tak to zbytečně nafukuje stránku.

Tohle zrovna je základ netiky. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja si mislim že to pravidlo 6 je na miste

sry nejde nekdy psat hacky ani carky

Edited by smoky

Share this post


Link to post
Share on other sites
Je to zbytečnost a když pak někdo cituje delší príspěvky tak to zbytečně nafukuje stránku.

Tohle zrovna je základ netiky. :)

Zrovna tohle mi připadá jako bazírování na blbostech. Ať si každý cituje co chce, spíš by místo "zákazu" citace předešlého příspěvku měla být uvedena povinnost osekávat citace příspěvků nadmíru dlouhých. Není nad trotla citujícího logy.

 

PS: A jsme u toho - smoky mě předbehl a už by moje reply mohla bt interpretována jako reakce na něj. A že edituju příspěvek tak jako tak? Výjimka.

Edited by kupkoid

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jn kupkoid ma pravdu. Na co by tu byla Citace kdyby byla z Etickyho hlediska Spatna ?? :) Kdyz treba budu dlouho pryc pak budu chtit odpovedet na neco co je vzadu tak pouziju citaci proste.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Citace je od toho aby si mohl odpovědět na příspěvek, který už je někde dál.

Když odpovídáš na poslední příspěvek tak se necituje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poprvé jsem slyšel slovo "netika", vždy jsem četl pouze označení netiketa (angl. netiquette), nejspíš to bude tím, že etika a etiketa jsou poměrně odlišné věci. A vzhledem k tomu co jsi tu napsal jsem se schválně šel podívat, jestli tam najdu něco z toho co tu píšeš o citacích. Co se týče prehistorického RFC 1855 tak v případě mailové konverzace je vhodné citovat pouze důležité části a u NetNews se uvádí, že samotný text by měl být delší než citace. Pročetl jsem i několik českých článků, ale rovněž o citacích ani slovo. Osobně mě to přijde jako smíchanina netikety a tvých názorů.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Někdy se to označuje jako netika, ano máš pravdu obvyklejší výraz je asi netiketa (i když netika asi vznikla zkrácením slova netiketa)

RFC 1855 a RFC 1855 Netiquette Guidelines, jsou už staré dokumenty a nepostihují moderní trendy v diskuzích.

 

O citacích:

Já sem si taky pročetl hodně článků, ano citace tam většinou postihnuta není, většina článků totiž cituje RFC.

Netika (Netiketa) je nepsaný soubor pravidel proto se dá upravovat tak aby vyhovoval nějakým mravním a morálním zásadám, podle toho jak vznikají a zanikají fenomény komunikace.

Prošel jsem i hodně odborných i neodborných fór, na všech (hlavně na "stromových") se bere citace předchozího příspěvku jako neetická.

 

"To, co je etické, zaručuje přežití jak jedinců, tak i celých civilizací, kultur a komunit," CHARLES BERNIER.

Doporuču si přečíst bakalářskou práci "Specifika etiky na Internetu" od Jana Drozdka.

 

Cílem tohoto topicu bylo poskytnout aspoň základní pravidla pro diskuzi, ve formě srozumitelné co největšímu počtu diskutujících.

Dolu sem napsal, že to můžete doplnit nebo změnit, samozřejmě na každém fóru to chodí trochu jinak, ale takhle nějak vypadají pravidla z jednoho fóra kde je daleko vyšší úroveň diskutujích.

 

P.S. Působí to na tebe jako smíchanina mých názorů? Proč by to tak nemohlo být když jde o zkvalitnění diskuze, každopádně něco takového už sem za dobu existence fóra mohl dát někdo jiný.

Edited by Baal2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ano, já sem napsal že na všech a hlavně na stromových, tam se to bere ještě přísněji.

 

Já nevim, to se chceš za každou cenu hádat?

 

Tohle je můj návrh, tak to uprav podle sebe, já tu nechci žádný flame šlo mi jen o zkvalitnění diskuze, zavedením určitých pravidel.

Edited by Baal2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Proč mluvíš o flamu ? Neznáš svůj osmý bod ? :P

Jde mě jen o to, že chceš potlačit funkci citace, která je naprosto cíleně použitelná, pokud chci reagovat na část nebo starší příspěvek a zakazovat ji je imho blbost. Poté část těch pravidel je již obsažena přímo v pravidlech fóra a stejně je skoro nikdo z nových lidí nečte, proč myslíš, že tohle si přečtou a budou to dodržovat ? Slušný člověk stejně jako by dodržoval ve formálním dopise jistou úpravu by ji měl standardně dodržovat i na internetu a osobně si myslím, že zdůrazňovat, že věta začíná velkým písmenem je v tomto případě zbytečné a stačilo by napsat dodržování pravopisu, ať už s diakritikou či bez ní.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nechci citaci potlačovat ale citování celého předchozího příspěvku je hnus.

Už vůbec sem nemluvil o stařších příspěvcích, tam je citace skoro nutná.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Sign in to follow this  

×