Jump to content
  • Announcements

    • Xmat

      Pravidlo pro postování v TTT

      Do sekce Tipy, triky, tutoriály nepatří žádné dotazy.   Postujte sem vaše návody, tipy a různé další věci jež uznáte za vhodné sdělit zdejšímu osazenstvu, ale veškeré dotazy směřujte do sekce Všeobecná diskuse.
    • Replik

      Seznam návodů a důležitých témat v této sekci

      Pro lepší přehlednost jsem vytvořil tento seznam, který vás, méně zkušené, lépe provede touto sekcí. Věřím, že zde najdete, co hledáte. Vypsané jsou návody, které jsou oficiálně uznané jako návody. Běžné diskuze, které neposkytují postupy a rady zvěřejněny nejsou.   Instalace vlastního MaNGOS Serveru Díky těmto návodům budete (měli by jste být) schopni vytvořit a následně spustit váš vlastní server. Nastavení je pro verze s i bez datadisku.   Instalace MaNGOS Serveru (bez datadisku TBC) - Autor Benny Instalace MaNGOS Serveru (s datadiskem TBC) - Autor Malfik Instalace MaNGOS Serveru v prostředí Linux - Autor charlie Instalace MaNGOS Serveru v prostředí Linux - Autor kupkoid   Chyby a jejich řešení při přihlašování k serveru - Autor Cybe   Zálohování uživatelských dat   Dávkový soubor (BAT soubor) pro vytvoření SQL záloh - Autor Replik   Kompilování - tvoření vlastních release (revizí)   Tvorba kompilací pro Win32 (MangoScript) - Autor bLuma   Ostatní - těžko zařaditelné, ale neznamená to, že nejsou dobré   VIP Systém - Autor charlie Tvorba Webových stránek pro MaNGOS - Autor zahuba Tvorba teleportačních NPC (MangoScript) - Autor Replik Registrační web (původně předělaná SPORA) Funkční pro Antrix i MaNGOS - Autor Replik Nastavení a spuštění Minimanager pro MaNGOS - Autor BlackMartin Nastavení MaNGOS Website - Autor Artorius   Samozřejmě jsou zde i jiné návody, ale tyto jsou nejvíce používané, proto věřím, že vám budou nápomocné. Tuto sekci budeme upravovat podle potřeby. Pokud by jste něco nenašli nebo si nevěděli rady, hledejte na fóru a teprve potom založte vlastní topik. Pokud nějaký autor vytvoří kvalitní návod a chtěl by ho zveřejnit i v tomto seznamu, doporučuji, aby mi napsal zprávu skrze PM.   Díky a přeji hezký den na WoWResource   Replik
    • Aristo

      Příspěvky tam, kde nemají co dělat

      Dodržujte zákaz přispívání do topiků s repaky pokud si to zakladatelé nepřejí!! Opakované psaní příspěvků bude trestáno warnem.
    • Aristo

      Používání spoilerů

      Poslední dobou má většina uživatelů fora zvláštní nutkání postovat extrémně dlouhé texty nebo kódy, které zabírají v nejedenom případu i 80% obsahu celé stránky a hodně tak zvedají nepřehlednost v topiku. Chtěl bych všechny uživatele požádat, aby při postování citací, jakýchkoliv kódů, errorů, atp... delších než 30 řádků používali funkci spoileru.   Funkci vyvoláte příkazem [spoiler] text [/spoiler]   Ukázka:  
Gelidus

Windows 7 crashe

Recommended Posts

Zdravím, je to už viac ako rok, čo mám nový PC, no nedokážem povedať že by som bol spokojný ... Za ten rok snáď nebolo dňa, kedy by bol zapnutý a nevidel by som veľkú modrú tabulku ... Prv som myslel že to môže spôsobovať nejaký iný SW, no pochybujem že by mi to crashlo hneď ako sa spustí úplne čisto nainštalovaný win. Včera som ho preinštalovával s nádejou, že by sa to konečne mohlo dať do poriadku. No hneď na 1% zas, modrá tabulka (je to vôbec možné? :( ) ešte aj počas inštalácie a disky som naformátoval. PC bol tiež mesiac na testoch, bežal 3 dni na 100% výkone v BA a nič ... tak mi ho doniesli naspäť, zapol som ho a na loading screene hneď crash. Fakt už nechápem čím to môže byť. Im to tam ide mesiac vkuse a ja to ešte len zapnem a je to hneď v riti.

 

Takže by som vás rád poprosil o pomoc. Snáď sa tu nájde niekto kto má s týmto skúsenosti :/. Predom díky.

 

Geli

  • Upvote 1
  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jednoducha odpoved asi neexistuje :) - To si asi nechtěl slyšet :D

 

zkusil bych se podle http://www.viry.cz/forum/viewtopic.php?f=46&t=106339 dostat do Opravy tohoto počítače - možnost I. z tohoto disku

a tam z příkazového řádku spustit příkaz:

chkdsk c: /f /p /r 

viz http://en.wikipedia.org/wiki/CHKDSK

 

projde to cely disk a pokusí se opravit chyby včetně vadných sektorů - může to trvat dost dlouho...

 

Pak bych zkusil sehnat si linuxovou distribuci - maj na instalačních CD memtest, a tím projet ramky...

 

Pokud ani to nepomůže, nainstalovat linux, a zjistit zda ten bude stabilní, případně používat na stálo linux :)

 

Mě tohle dělaj Visty, takže už 2 roky spokojeně používám ten samej notebook s Ubuntu :D

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ari díky za odpoveď. chkdsk to prejde bez problémov. mem test som skúšal, vyhlásil chybu hneď na 1%. A teraz to príde ... PC som odniesol do mesta (bývam na dedine) , spustil memtest a nič, všetko fičí bez hociakých problémov ... Nad linuxami som rozmýšľal ale vraj je s nimi o dosť viac práce ako s winami.

 


Dovolím si obnoviť topic ... Tak ma napadá, že jediné čo je tu fakt iné ako v meste je prúd. Rozhodol som sa teda kúpiť záložný zdroj, no neviem aký.

 

Zdroj v PC mám práve http://www.alza.sk/zdroj-arctic-cooling-fusion-550w-d106385.htm

 

Záložný zdroj som pozeral zatial tento : http://www.alza.sk/sweex-ups-1000va-600w-d159031.htm

 

Vedel by mi niekto niečo doporučiť alebo tento výber potvrdiť? Rád by som to objednal čo najskôr :) . Díky

Edited by Wolf Officious
Sloučeno a redatováno :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Velká modrá tablka" - to asi myslíš "BlueScreen error", nebo-li česky (výraz používaný lidově v oborech IT): "Modrá smrt"...

 

Hele, mě padal W7 na mordou smrt díky chlupům a prachu ve slotu u RAM. Ono se říká, že když třeba stavíš kompa a začne to pak padat, tak za drtivou většinu těch pádů může problém s RAMkou. Většinou se na to ale přijde až po pár měsících provozu. Jednou mi zkolabovali RAMky asi po 5ti hodinách provozu (výměna a v pohodě - ten komp od tý doby běží už 3 roky bez pádu non-stop).

 

Když jsi nainstaloval znovu OS a problém přetrvává, může to být opravdu nějaký problém v Hardware.

 

Pokud máš grafiku nVidia, stávalo se mi to, že na určitých revizích nVidia ovladačů mi to padalo fakt každej den - třeba i několikrát. Takže pokud máš nVidia grafiku, tak aktualizuj ovladače. Teď, na novejch, už mi to jede super. Ale fakt byla doba (kolem června 2011), kdy to padalo snad všem (i Jamira měl problém).

 

Btw, taktoval jsi to? Hoď BIOS do DEAFULT nastavení. Netaktuj nic, ani grafiku.

 

Koštni to a hoď echo (dej vědět).

Edited by Wolf Officious
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

BIOS je na defaulte, raz to padlo počas inštalácie a raz hneď na to (bez driverov). Včera mi to padlo ešte ráno ale zatial je klud. Skúsim ešte riadne prefúkať tie sloty ... Ono už aj keď nepadne systém, tá chyba tam musí byť stále len to práve asi systém nezhadzuje pretože aj napr. pri WoWku to vyhadzuje "referenced memory error" a tiež iba na tomto PC. Jo a ovládače od Nvidia ... no raz za čas sa tiež stávalo že padli. Nezhodilo to systém, ale celá plocha sa zmenila do toho default stavu ... Idem skúsiť prefúkať tie sloty a napíšem ako to dopadlo :)

 

Taktoval - keď to začalo padať ... ale potom som to resetol.

 

Edit : vyčistené - bolo tam prachu tak za kamión :D skúsim reinštalovať win či to vyhlási chybu

- inštalácia zatiaľ prebehla bez erroru (tam to tiež hlásilo nejaký referenced memory na 9 z 10 pokusoch)

 

Wolf nevieš náhodou ešte ako odstrániť "win" z listu pri štarte? ja tam mám totiž teraz 2 winy, pričom ten 1 neni ani na disku, nikde proste sa to tam len tak nejako zjavilo, nejde v ňom pokračovať v inštalácii ani nič. Viem len ako tú tabuľku preskočiť v nastaveniach. - asi už vyriešené, pozeral som nejaké tie toolsky a bolo to zapísané v startupe pre neexistujúci win ...

Edited by Gelidus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dle zprávy, kterou jsem dostal na PM, je to asi už vyřešené. No uvidíme.

btw PC je zatial v klude až to vyzerá ako keby to očistenie RAM pomohlo, ani wow už nehádže errory, takže ti patrí velké ďakujem (zatial :D) :)

 

Teď k tomu bootmenu. Ve Windows 7 se to dělá pomocí prográmku BcdEdit.exe (je součástí windows) který musíš spustit z příkazovéno řádku (CMD). Ale CMD musíš spustit jako správce! (bacha na to! - jinak to nefunguje!) Takhle: http://www.imagehosting.cz/images/cmdadmin.png

 

Jako první věc, co musíš udělat, je spustit tento přikaz BEZ PARAMETRŮ!!!

Vypíše ti to z hruba něco takového:

 

C:\Windows\system32>BcdEdit

Správce spouštění systému Windows
--------------------
identifikátor           {bootmgr}
device                  partition=\Device\HarddiskVolume1
description             Windows Boot Manager
locale                  cs-CZ
inherit                 {globalsettings}
default                 {current}
resumeobject            {cbd971bf-b7b8-4885-951a-fa03044f5d71}
displayorder            {current}
toolsdisplayorder       {memdiag}
timeout                 30

Zaváděcí program pro spouštění systému Windows
-------------------
identifikátor           {current}
device                  partition=C:
path                    \Windows\system32\winload.exe
description             Windows 7
locale                  cs-CZ
inherit                 {bootloadersettings}
osdevice                partition=C:
systemroot              \Windows
resumeobject            {cbd971bf-b7b8-4885-951a-fa03044f5d71}
nx                      OptIn

Tímhle zjistíš hlavně identifikátor toho, co chceš odstranit. "resumeobject" je položka kterou to pokračuje. Každopádně tohle je opravdu hodně složitá operace, kterou nováčkům vůbec nedoporučuju dělat.

 

/HELP programu BcdEdit:

 

Microsoft Windows [Verze 6.1.7601]
Copyright (c) 2009 Microsoft Corporation. Všechna práva vyhrazena.

C:\Windows\system32>BcdEdit /help

BCDEDIT - Editor úložiště konfiguračních dat spouštění

Nástroj příkazového řádku Bcdedit.exe slouží ke změně úložiště
konfiguračních dat spouštění. Úložiště konfiguračních dat spouštění obsahuje
parametry konfigurace a určuje, jak je operační systém spouštěn.
Dříve se tyto parametry nacházely v souboru Boot.ini (v operačních systémech
založených na systému BIOS) nebo v položkách permanentní paměti RAM
(v operačních systémech založených na rozhraní EFI). Pomocí nástroje
Bcdedit.exe lze do úložiště konfiguračních dat spouštění přidávat položky,
odstraňovat je, upravovat a připojovat.

Podrobné informace o příkazech a možnostech získáte spuštěním příkazu
bcdedit.exe /? <příkaz>. Chcete-li například zobrazit podrobné informace
o příkazu /createstore, zadejte:

    bcdedit.exe /? /createstore

Abecední seznam témat této nápovědy získáte příkazem bcdedit /? TOPICS.

Příkazy pracující s úložišti
============================
/createstore    Vytvoří nové prázdné úložiště konfiguračních dat spouštění.
/export         Exportuje obsah úložiště systému do souboru. Tento soubor
               lze později použít k obnovení stavu úložiště systému.
/import         Obnoví stav úložiště systému ze záložního souboru
               vytvořeného pomocí příkazu /export.
/sysstore       Nastaví zařízení úložiště systému (týká se pouze systémů
               EFI, mění se při restartování a používá se pouze
               v případech, kdy zařízení úložiště systému není
               jednoznačné).

Příkazy pracující s položkami v úložišti
========================================
/copy           Vytvoří kopie položek v úložišti.
/create         Vytvoří v úložišti nové položky.
/delete         Odstraní položky z úložiště.
/mirror         Vytvoří zrcadlové položky v úložišti.

Informace o identifikátorech používaných těmito příkazy získáte spuštěním
příkazu bcdedit /? ID.

Příkazy pracující s možnostmi položek
=====================================
/deletevalue    Odstraní možnosti položky z úložiště.
/set            Nastaví v úložišti hodnoty možností položky.

Seznam datových typů používaných těmito příkazy získáte spuštěním příkazu
bcdedit /? TYPES. Seznam platných formátů dat získáte spuštěním
příkazu bcdedit /? FORMATS.

Příkazy řídící výstup
============================
/enum           Vypíše položky v úložišti.
/v              Možnost příkazového řádku, která místo názvů známých
               identifikátorů zobrazí úplné identifikátory položek.
               Zadáte-li /v samostatně jako příkaz, zobrazí se úplné
               identifikátory pro položky typu ACTIVE.

Spuštění samotného příkazu bcdedit je ekvivalentem spuštění
příkazu bcdedit /enum ACTIVE.

Příkazy pro řízení správce spouštění
======================================
/bootsequence
               Nastaví pro správce spouštění jednorázovou spouštěcí
               posloupnost.
/default
               Nastaví výchozí položku, kterou správce spouštění použije.
/displayorder
               Nastaví pořadí, ve kterém správce spouštění zobrazí nabídku
               spouštění více operačních systémů.
/timeout
               Nastaví hodnotu časového limitu správce spouštění.
/toolsdisplayorder
               Nastaví pořadí, ve kterém správce spouštění zobrazí
               nabídku nástrojů.

Příkazy řídící službu pro nouzovou správu spouštěcí aplikace
==========================================================================
/bootems        Povolí nebo zakáže službu pro nouzovou
               správu spouštěcí aplikace.
/ems            Povolí nebo zakáže službu pro nouzovou správu položky
               operačního systému.
/emssettings    Nastaví globální parametry služby pro nouzovou správu.

Příkazy řídící ladění
==============================
/bootdebug
               Povolí nebo zakáže ladění spouštěcí aplikace.
/dbgsettings
               Nastaví globální parametry ladicího programu.
/debug
               Povolí nebo zakáže ladění jádra pro položku operačního
               systému.
/hypervisorsettings
               Nastaví parametry hypervisoru.

 

Tebe bude zajímat parametr /deletevalue. Zde je jeho nápověda:

 

C:\Windows\system32>BcdEdit /? /deletevalue

Tento příkaz odstraní datový prvek z položky v úložišti konfiguračních
dat spouštění.

bcdedit [/store <název_souboru>] /deletevalue [<id>] <typ_dat>

   <název_souboru> Určuje, které úložiště se použije. Není-li tento parametr
                   zadán, použije se systémové úložiště. Další informace
                   získáte spuštěním příkazu bcdedit /? store.

   <id>            Určuje identifikátor položky, která bude změněna. Není-li
                   zadán, použije se hodnota {current}. Další informace
                   o identifikátorech získáte příkazem bcdedit /? ID.

   <typ_dat>       Určuje, která možnost bude ze zadané položky odebrána.
                   Další informace o typech dat získáte pomocí
                   příkazu bcdedit /? TYPES.

Příklady:

Následující příkaz z položky správce spouštění odstraní možnost
bootsequence:

   bcdedit /deletevalue {bootmgr} bootsequence

Následující příkaz z aktuální spouštěcí položky operačního systému odstraní
hodnotu prostředí předinstalace systému Windows (WinPE):

   bcdedit /deletevalue winpe

Následující příkaz odstraní hodnotu prostředí předinstalace systému
Windows (WinPE) ze zadané položky operačního systému:

   bcdedit /deletevalue {cbd971bf-b7b8-4885-951a-fa03044f5d71} winpe

 

Jak asi vidíš, je lepší si s tím nelámat zbytečně hlavu a přenstalovat to tak, aby to bylo v klidu. :)

 

EDIT: Mimojiné, existuje plno "tweakovacích" prográmků, který to umí editovat relativně elegantním způsobem. Je ale třeba VŽDYCKY DÁVAT POZOR na to, aby sis neodstranil to dobrý, co tam chceš nechat. Taky se může stát, že smažeš to jediný dobrý a už se do systému nedostaneš, abys to mohl napravit.

Edited by Wolf Officious

Share this post


Link to post
Share on other sites

No tak ja som to vyriešil trocha inak :)

 

Ovládací Panel -> Systém a Zabezpečenie -> System Configuration -> Boot

 

Tam to stačí zmazať :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

×