Jump to content
  • Announcements

    • Xmat

      Pravidlo pro postování v TTT

      Do sekce Tipy, triky, tutoriály nepatří žádné dotazy.   Postujte sem vaše návody, tipy a různé další věci jež uznáte za vhodné sdělit zdejšímu osazenstvu, ale veškeré dotazy směřujte do sekce Všeobecná diskuse.
    • Replik

      Seznam návodů a důležitých témat v této sekci

      Pro lepší přehlednost jsem vytvořil tento seznam, který vás, méně zkušené, lépe provede touto sekcí. Věřím, že zde najdete, co hledáte. Vypsané jsou návody, které jsou oficiálně uznané jako návody. Běžné diskuze, které neposkytují postupy a rady zvěřejněny nejsou.   Instalace vlastního MaNGOS Serveru Díky těmto návodům budete (měli by jste být) schopni vytvořit a následně spustit váš vlastní server. Nastavení je pro verze s i bez datadisku.   Instalace MaNGOS Serveru (bez datadisku TBC) - Autor Benny Instalace MaNGOS Serveru (s datadiskem TBC) - Autor Malfik Instalace MaNGOS Serveru v prostředí Linux - Autor charlie Instalace MaNGOS Serveru v prostředí Linux - Autor kupkoid   Chyby a jejich řešení při přihlašování k serveru - Autor Cybe   Zálohování uživatelských dat   Dávkový soubor (BAT soubor) pro vytvoření SQL záloh - Autor Replik   Kompilování - tvoření vlastních release (revizí)   Tvorba kompilací pro Win32 (MangoScript) - Autor bLuma   Ostatní - těžko zařaditelné, ale neznamená to, že nejsou dobré   VIP Systém - Autor charlie Tvorba Webových stránek pro MaNGOS - Autor zahuba Tvorba teleportačních NPC (MangoScript) - Autor Replik Registrační web (původně předělaná SPORA) Funkční pro Antrix i MaNGOS - Autor Replik Nastavení a spuštění Minimanager pro MaNGOS - Autor BlackMartin Nastavení MaNGOS Website - Autor Artorius   Samozřejmě jsou zde i jiné návody, ale tyto jsou nejvíce používané, proto věřím, že vám budou nápomocné. Tuto sekci budeme upravovat podle potřeby. Pokud by jste něco nenašli nebo si nevěděli rady, hledejte na fóru a teprve potom založte vlastní topik. Pokud nějaký autor vytvoří kvalitní návod a chtěl by ho zveřejnit i v tomto seznamu, doporučuji, aby mi napsal zprávu skrze PM.   Díky a přeji hezký den na WoWResource   Replik
    • Aristo

      Příspěvky tam, kde nemají co dělat

      Dodržujte zákaz přispívání do topiků s repaky pokud si to zakladatelé nepřejí!! Opakované psaní příspěvků bude trestáno warnem.
    • Aristo

      Používání spoilerů

      Poslední dobou má většina uživatelů fora zvláštní nutkání postovat extrémně dlouhé texty nebo kódy, které zabírají v nejedenom případu i 80% obsahu celé stránky a hodně tak zvedají nepřehlednost v topiku. Chtěl bych všechny uživatele požádat, aby při postování citací, jakýchkoliv kódů, errorů, atp... delších než 30 řádků používali funkci spoileru.   Funkci vyvoláte příkazem [spoiler] text [/spoiler]   Ukázka:  
Sign in to follow this  
Method-man

Zamysleme se nad jednou veci ...

Recommended Posts

Tak mě napadla ještě jedna kacířská myšlenka. Vzhledem k tomu, že podle vás je to chyba adminů, že existují malé servery, co to udělat tak, že budete neustále zakládat s velkou slávou nové malé free servery, naberete tam hráče a třeba po třech měsících napíšete, že server končí a databáze se slučuje s nějakým velkým serverem. Prostě takové postupné pohlcování hráčů vámi založených dalších malých do jednoho. Teoreticky by těch x malých mohlo být na stejném stroji jako váš hlavní velký. Sice by to zatěžovalo systém nebo stálo další prostředky na provoz dalších dočasných serverů, ale měli byste to co chcete. Dalo by se tak těžit z slávy malých serverů a manipulovat takto s hráči :) Ovšem aby se to hned neprozradilo, musel by na každém tom malém serveru být nový falešný GM tým, odlišné webové stránky a další věci. No možná i kdyby to někteří věděli, tak to nezabrání tomu, aby se tam hráči hrnuli, kdo ví.

 

Každopádně abych to shrnul, je to všechno otázka přístupu majitele serveru. Nemá smysl tvrdit, že s tím sám nemůžu nic dělat a že ostatní se nechtějí slučovat. Je potřeba na tom sám zamakat, zjišťovat co hráči chtějí a třeba se připojit jinam a zeptat se jich co by je přimělo přejít na jiný server nebo kde by teď začali hrát, kdyby jeli od znova. Prostě nabídnout hráčům to co opravdu chtějí v dobré kvalitě.

Share this post


Link to post
Share on other sites
vis co dnesni hraci opravdu chteji ? cheaty a instant 70 a na to se jim muzu ... :D

 

S tím bych si dovolil nesouhlasit, alespoň to tvrzení není moc přesné :) Holt jde o to, že hráči stále přibývají, ale populace je pořád stejně početná a jelikož si hrají spíše mladí než staří, tak se holt snižuje věk hráčů. Ale ti staří stále zůstávají, jen jsou náročnější než dříve a je jich menší procento z celku.

 

Jako zkus mi třeba vysvětlit tento vzestup na blizzlike serveru, který má násobky 2x http://game.zdechov.net/statistic/?Period=year

Co víc, zkus mi vysvětlit tento vzestup! http://game.zdechov.net/statistic/?Measure...;Differential=0

10 tisíc a více registrací za rok a přitom průměrně ve špičkách 200 online? To o něčem vypovídá. Teda přesně nevím o čem, ale vede to k zamyšlení. Přitom tento server těží z "dlouholeté" historie více jak 2,5 roků.

Ukaž mi tvůj graf a můžeme se nad ním také zamyslet a vyvodit z toho nějaké důsledky. Nebo sem napiš, proč by vůbec někdo měl jít k tobě hrát? Co nabízíš navíc? Jak hráčům dokážeš garantovat kvalitu, jak rychle a správně jsou vyřizovány jejich tickety? Co zajistí, aby měli stále přísun nového obsahu a neustálou zábavu? Jak podporuješ tvorbu komunit? Zkus tady na tyto otázky odpovědět nebo se spíše textově zamyslet jak praví titulek tohoto vlákna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

mozu se zeptat proc vsichni rykate ze server s template je nic moc a nikdo tam hrat nebude?

znam spoustu kvalitnich serveru s template a normalnim hračum to ani nepřijde

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co hráči v dnešní době chtějí??

 

Bohužel časy WADu už jsou pryč a to co dřív bývávala normální latence se dnes bere jako zrušení serveru. Dřiv byl hráč rád za to že potkal nějaké to NPC, že měl co killnout a že to padalo jen každých 10min. Dnes pokud nemá server 100% blizzlike odladěnou základní lokaci tak je to špína emu scény (trošku přeháním).

 

Za příklad jako uváděl Chronos bych uvedl i já jeden. ;)

Jak můj podpis napovídá pocházím z TranZer serveru který za svých časů wowemu byl jedním z nejlepších českých wowserverů. Jak čas běžel komunita byla stále lepší a lepší, počet hráčů se zvyšoval a začal se tak psát jakýsi příběh různých lidí, guild, poznávání světa apod. V dobách kdy většina serverů byla ráda za 40 lidí online TranZer rekordoval se stovkou i za extrémních podmínek a latence. Již za těch bájných dob WoWemu amini makali jako blázni aby hráčům dopřáli co nejlepší hru. Vlastní DB, scripty, spawn etc. Přišel MaNGOS a inovace serveru... to byly zlaté časy na které každý hráč rád zavzpomíná. Avšak nic netrvá věčně a taky sláva TranZeru začala upadat. Zhruba před rokem ještě pamatuju 350lidí online. Dva měsíce z5 20lidí online... Čím to je?? Proč se tak stalo??

 

Team jako takový musí udržet hráče alespoň v dojmu že se stále na něčem dělá, stále něco opravovat, prezentovat svoji práci na webu/fóru apod. aby hráč nabyl dojem že je na opravdu dobrém serveru kde admini odvádí špičkovou práci jakou nikde jinde neseženete.

Bohužel i již zmiňovaný TranZer usnul na vavřínech a nechal si ze dne na den utéch +- 150 lidí. Během týdne bylo z populace 150+ pouhých 15+ . Za příčinu byla možná absence datadisku Burning Crusace, možná žádná aktivita GM teamu, možná taky odchod jednoho z nejlepších GM's Mufa (což se datuje cca rok z5).

V dnešním čase TranZer bojuje s populací a otevírá postupně dungeony offic-like, takže žádný 5man BT run. ;) Populačně se přibližuje o5 100online. Čím to je??

 

Jak zde padlo v dnešní době hráči chtějí co nejrychleji 70lvl, chodit BG, arény, high-end dungeony a nebo se jen chlubit nejlepším gearem. Tak proč jim to nedopřát? Udělat BG realm na kterém zapracovat, udělat mu jméno a sehnat hráče. Za předpokladu že je stroj, je chuť do téhle práce tak se tím dá zviditelnit jakýsi pomyslný portál na kterém je umístěn třeba blizz realm = nahnání lidí do jedné kupy. Když budou s BG realmem spokojeni, tak proč se nepodívat na ostatní?? Zalíbí se jim tak proč tam nezůstat a nepřitáhnout svoje kamarády a známé??

Tohle je pouze má teorie, ale když se podíváte na konkurenční BG realmy a jejich populace dostává se k Vám myšlenka : "Sakra proč toho nevyužít pro zviditelnění??"

 

// doufám že zmínění serveru TranZer nebudete brát jako reklamu... pouze poukazuji na příběh jednoho ze serverů ;) //

 

:mid_bow_arrow:

Edited by Gabro

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale jde na tom vidět, že zadarmo opravdu znamená nekvalitně. Většina velkých serverů se trápí z různými problémy danými třeba nedokonalým a neopečovávaným emulátorem, příliš velkou nesoudržnou komunitou, neprofesionalitou zdarma pracujících GM a nedodstatkem vzájemné komunikace a koordinace. Kupodivu linka a hardware většinou není problém jako tomu často bývalo v dobách kamených. Jak každá server roste, tak se nutně musí změnit struktura jeho vedení a ta se posouvá přirozeně od samostatné zábavy k týmové práci a na to většinou mladí nemají možná předpoklady ale také ani motivaci. Prostě ono to slučování je právě nevhodné, že řídit velký free server už opravdu není ani tak moc free. Místo free by se dalo spíše říct nízkonákladový nebo nízkorozpočtový, kde celkové náklady např. 500 Kč/měsíc na malém serveru o 100 online dělají na každého hráče např. 5 Kč. Na velkých serverech náklady šplhají nahoru a při 1000 online se tu může jednat např. o 5000 Kč/měsíc, ale spíše tak 10 nebo 15 tisíc, protože počet GM je málokdy desetinásobný, aby byl dodržen poměr počtu GM/počet hráčů. Pak méně GM se musí starat o více hráčů a to zabere více času a pak se z toho stává práce a práci je potřeba zaplatit jinak dochází motivace. Prostě je zřejmé, že několik malých serverů výjde prakticky levněji než pár velkých už proto, že malé servery často běží na internetových linkách lidí, kteří by ten internet stejně platili tak jako tak což je třeba můj případ.

 

I tak je s podivem, že v česku neexisuje mnoho velkých a dobrých serverů. Kdy se to asi změní? Vždyť krom onlinegamers.cz, mightandmagic.cz a mystiq.org tady žádné další velké servery ani nejsou. Určitě bych to nepřičítal početným malým serverům.

Share this post


Link to post
Share on other sites
vis co dnesni hraci opravdu chteji ? cheaty a instant 70 a na to se jim muzu ... :D

 

..no myslím , že tohle tady bylo projednávano nékolikrát......

Share this post


Link to post
Share on other sites

no, stacilo by, kdyby CZ melo neco jako 3 servery pod jednou strecho, jako je treba Dive.sk - znam jen 2 servery, ktere se spojily - k Dark demonu2 se pridal nejaky mensi B) kdybych mel server, jdu do toho, ale jsem jen nejaky GM...

 

 

 

edit: no a je to komplikovane. raty by se asi menily, nebo najit server se stejnymi raty :)

 

Edited by Wolfson

Share this post


Link to post
Share on other sites

Porad tu vidim jen jak se to neda zorganizovat, proc se to neda zorganizovat atd. Proc se nezamyslite nad tim jak to udelat aby to slo zorganizovat? A to ze kdyz bude na serveru moc lidi, tak jen pritahuje Blizzard je naprosta blbost. Jak byste mi pak vysvetlili to, ze wowscape stale bezi?

Dovolim si zde napsat jak bych to asi videl ja...

Nejdriv je dulezite zjistit kdo by do toho sel. Rozhodlo by se na jake masine by se jelo a kazdy server by poskytl svou DB characteru. Tyto servery pak na svuj web napsalyze se jde na test pod projekt a tak si hraci maji zmenit realm. Dale by se vytvorilo forum, na kterem by se vse resilo, dal by se tam i prostor hracum, aby mohli do celeho projektu zasahovat svymi napady a postrehy. Mozna by nebylo spatne vytvorit IRC kanal, na kterem by probihala rychla domluva mezi adminy (pripadne i hraci).

Co se tyce serveru a jejich soucasneho vedeni. Server by se zpocatku rozdelil na tolik realmu kolik serveru se do projektu pripojilo a kazdy realm by mel sve adminy a GM ktere mel ten dany server. Hraci by tedy sve problemy resili se svymi (oblibenymi) GM. Kazdy realm by mel samostatne vedeni. Dale by se pro vedeni celeho projetku mohl vytvorit "senat" ktery by se zkladal ze vsech adminu. Vsechny dulezite veci by se zde pak resily stylem hlasovani kazdeho admina. Pak by se zacalo resit jak (a jake) relamy spojit pro vetsi populaci atd. Moznost napr podle ratu atp.

Mezitim by se na foru urcite vymyslelo plno napadu jak vylepsit chod projektu. Pokud by se tohle vazne nepodarilo, tak neni tezke vratit sve DB characteru na svuj server a pokracovat dal...

Pokud si myslite, ze hraci tohle nechteji, neni nic lehciho nez na sve webu nechat hrace hlasovat... Servery delate prece pro hrace ne? Tak proc by si oni nemohli rozhodnout co chteji?

 

Tohle je zhruba moje vize jak by to teoreticky s trochou snahy mohlo fungovat, aspon se nad tim zamyslete a zkuste neco taky vymyslet. Diky

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 000 000hracu x 300kc = 3 000 000 000 kc a ted to porovnej s 10 000 000 kc ;)

 

 

uvedomujes si dufam ze si spocital len europu ?:D

Share this post


Link to post
Share on other sites

dobrej napad napr. by se serevr mystiq.org se spojil ze serverem mystiq.cz a pak by se knim jeste nejake servery pripojila. a tam by hralo 3 000 lidi a + 15 gm nebo vice.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
dobrej napad napr. by se serevr mystiq.org se spojil ze serverem mystiq.cz a pak by se knim jeste nejake servery pripojila. a tam by hralo 3 000 lidi a + 15 gm nebo vice.

V jakým světě to žiješ? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

to je v tom ze niekdo chce server preto aby si moholdavat veci a bol "NIEKDO" nie len obicajny hrac. Ty toto robis preto aby si bol asi najj.admin a vseci pracovaly podtebou ale to chce kazdy a preto nikdo dobrovolne nezrusi server

Share this post


Link to post
Share on other sites

ale naozaj, foki vyjadril i ked prehnane - nesi stred vesmiru. Ty si rozculeny ze nechu prejst pod tvoju hlavicku, tak ale chap ich... co bude dalej ?? Admini niekdajsich tych serverov skoncia ako nejaki nedoleziti gmkovia...ja vem ze server ma slurit ludom ale aj tak. Ak chces zorganizovat nejaky takyto projekt tak by si mal urobit snimi aj nejaky kompromis, ak mi rozumies...

Edited by Mocheck

Share this post


Link to post
Share on other sites

jj presne dohodnout se na nejakych podminkach a zacit tvorit novy projekt s tim ze by kazdy prilozil ruku k dilu ... ale je to docela vychcany ze strany methoda ze chce mit to nej a hlvne aby z toho vytriskal co nejvice

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

×